Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τεκμήρια εισοδήματος: Νέες τεχνικές και εργαλεία ελέγχου
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τεκμήρια εισοδήματος: Νέες τεχνικές και εργαλεία ελέγχου

Τεκμήρια εισοδήματος: Τίτλοι τέλους για το 40ετές εργαλείο ελέγχου των εισοδημάτων.

Τεκμήρια εισοδήματος: Η κυβέρνηση εξήγγειλε την σταδιακή κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος επιβολής φόρων βάσει τεκμηρίων. Έτσι αντικαθιστά τα πλασματικά εισοδήματα με σύγχρονες τεχνικές ελέγχου και βάσεις δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι τα πλασματικά εισοδήματα υπολόγιζε από μόνη της η εφορία. Τα τεκμήρια καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978 με τον νόμο 820/78.  Στόχος τους ήταν η κάλυψη της αδυναμίας της φορολογικής αρχής να συλλάβει την φοροδιαφυγή. Κάπως έτσι πέρασαν 41 περίπου χρόνια. Μέχρι χθες που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα εξήγγειλε την κατάργησή του. Το σχέδιο στηρίζεται  στην σταδιακή αναπροσαρμογή του προσδιορισμού τεκμαρτής δαπάνης που ισχύει σήμερα, με βάση τα διαθέσιμα περιουσιακά ή άλλα στοιχεία του φορολογουμένου.

«Έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτά, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν», ανέφερε ο κ. Πέτσας. Με τον τρόπο αυτό, θα απενεργοποιούνται βαθμηδόν τα τεκμήρια που επιβάλλονται αυτομάτως με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας (ακόμα και ενοικιασμένης), τα κυβικά των αυτοκίνητων, τις πισίνες, των σκαφών, ιδιωτικών σχολείων κ.λπ.

Τεκμήρια εισοδήματος: Οι νέες τεχνικές ελέγχου

Τα «όπλα» αποκάλυψης των πραγματικών εισοδημάτων είναι, για παράδειγμα, οι νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου που στηρίζονται σε:

Ηλεκτρονικά βιβλία και e-τιμολόγια

Χωρίς αυτά δεν θα αναγνωρίζονται πλέον για έκπτωση δαπάνες επιχειρήσεων και ελ. Επαγγελματιών. Προσφέρουν δυνατότητα για άμεση διασταύρωση των πραγματικών συναλλαγών και εισοδημάτων.

Κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών

Το τραπεζικό απόρρητο για τους φορολογικούς ελέγχους έχει καταργηθεί. Σχεδόν όλες οι πληρωμές αμοιβών ή άλλες συναλλαγές μεγάλης αξίας (από 500 ευρώ) διεξάγονται πλέον μέσω τραπεζών. Οι ροές χρήματος καταγράφονται και αποστέλλονται προς έλεγχο στην ΑΑΔΕ.

Δαπάνες για πάσης φύσεως αγαθά και υπηρεσίες

Αυτά αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από επιχειρήσεις ΔΕΚΟ (λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης κλπ), δίδακτρα σχολείων κλπ.

Χρήση νέων “έμμεσων” τεχνικών ελέγχου για την “καθαρή θέση” του ελεγχόμενου ή χαμηλά ποσοστά κέρδους και τυχόν άλλες ύποπτες αποκλίσεις εισοδημάτων από τους μέσους όρους ολόκληρων κλάδων ή ομοειδών επαγγελμάτων στην αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις