Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Οσάμα Μπιν Λάντεν: Νεκρός ο γιος του
ΚΟΣΜΟΣ

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Νεκρός ο γιος του

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Δημοσίευμα των New York Times επιβεβαιώνει τις φήμες που κυκλοφορούσαν για τον θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Με δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times ισχυρίζεται πως ο Χάμζα μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Ο Χάμζα είναι ο γιος και φημολογούμενος διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα. Η εφημερίδα αντλεί τις πληροφορίες της από Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με αυτούς, ο γιος του Οσάμα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. Ειδικότερα, φέρεται να σκοτώθηκε κάποια στιγμή τα 2 τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να επιβεβαιώσει τον θάνατό του. Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες τον είχαν επικηρύξει τον Φεβρουάριο για 1 εκατ. δολάρια.

Τότε βέβαια ήταν ήδη νεκρός, απλώς ο θάνατος του δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενεπλάκη στην επιχείρηση που σκότωσε τον νεότερο Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, δεν είναι σαφής ακόμα ο ρόλος που έπαιξε, καθώς οι λεπτομέρειες της επιχείρησης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Οι δε αξιωματούχοι συζήτησαν το θάνατό του με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, επειδή αφορούσαν ευαίσθητες επιχειρήσεις και συλλογή πληροφοριών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία. «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο», επανέλαβε δύο φορές όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πληροφορία.

 

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Η διαδοχή του αρχηγού της Αλ Κάιντα

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ως ο αγαπημένος γιος –και χρισμένος διάδοχος– του πατέρα του, του ιδρυτή της Αλ Κάιντα.  Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή του ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί. Παράλληλα, εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Η τελευταία είναι η χώρα καταγωγής του, ωστόσο του αφαίρεσε την υπηκοότητα τον Μάρτιο.

Ο Χάμζα πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε ηλικία περίπου 30 ετών. Βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα.  Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες. Ταυτόχρονα απειλούσε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε απειλήσει επίσης να στοχοθετήσει Αμερικανούς στο εξωτερικό και κάλεσε τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (σ.σ. στην Υεμένη) και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.  Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011. Πιστεύεται ότι την εποχή εκείνη ο Χάμζα βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ιράν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις