Ολλανδία: Νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ

ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ολλανδία: Προβληματισμός στη μουσουλμανική κοινότητα.

01.08.2019 | 17:41

Ολλανδία: Η Ολλανδία έθεσε από σήμερα σε ισχύ τον νόμο που απαγορεύει τη μπούρκα και το νικάμπ. Η απαγόρευση αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα δημόσια κτίρια. Και λέγοντας δημόσια κτίρια εννοούμε σχολεία, νοσοκομεία και διοικητικά κτίρια. Ο αριθμός των γυναικών που φορούν μπούρκα ή νικάμπ στην Ολλανδία κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400. Αυτό σε μια χώρα 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 έπειτα από περίπου 15 χρόνια πολιτικών συζητήσεων. Είχε προταθεί το 2005 από τον αντι-ισλαμιστή βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς.

«Εφεξής απαγορεύονται τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο στους χώρους εκπαίδευσης, τα ιδρύματα και τα δημόσια κτίρια, στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Το πρόστιμο για τους παραβάτες προβλέπεται να είναι 150 ευρώ. «Στους χώρους αυτούς είναι σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και για την καλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όλοι να μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο. Και να βλέπουν ο ένας τον άλλο», προσθέτει. Ως εκ τούτου απαγορεύεται να φοράει κάποιος οτιδήποτε καθιστά μη αναγνωρίσιμο το πρόσωπο, όπως κράνη πλήρους κάλυψης, κουκούλες ή μπούρκα, διευκρινίζει.

Ολλανδία: Τα επακόλουθα του νόμου

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους εργαζομένους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα και στους οδηγούς εναπόκειται να αρνηθούν την πρόσβαση σε μια γυναίκα που φοράει μπούρκα ή νικάμπ. Ή να καλέσουν την αστυνομία. Ο τομέας των μέσων μαζικής μεταφοράς ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι οδηγοί δεν θα σταματούν τα λεωφορεία, τους συρμούς του τρένου, του μετρό ή του τραμ για να κατεβάσουν μια γυναίκα που παραβαίνει το νόμο. Άλλωστε αυτό θα προκαλούσε καθυστερήσεις. Πολλά νοσοκομεία της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι «δεν θα αρνηθούν τη νοσηλεία σε οποιονδήποτε, ό,τι και να φοράει». Ωστόσο οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν μπούρκα στους δρόμους της Ολλανδίας. Αυτό σε αντίθεση με τη νομοθεσία που ισχύει από το 2010 στη Γαλλία. Εκεί η μπούρκα και το νικάμπ απαγορεύονται στους δημόσιους χώρους. Το Βέλγιο, η Δανία και η Αυστρία έχουν υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία.

Exit mobile version