Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Περιβάλλον: Ζούμε με δανεικά
PLUS

Περιβάλλον: Ζούμε με δανεικά

Περιβάλλον: Πιο νωρίς από ποτέ, η ανθρωπότητα εξάντλησε ήδη τους πόρους του πλανήτη για φέτος.

Περιβάλλον: Ήδη από τις 29 Ιουλίου η ανθρωπότητα ζει με «δανεικά» από τον πλανήτη. Κι αυτό γιατί ήδη έχουμε καταναλώσει όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει η γη φέτος. Μάλιστα, αυτό έγινε πιο νωρίς από ποτέ. Η σχετική ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Footprint Network δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. «Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά πόρους», αναφέρεται.

Είναι γεγονός, ωστόσο, πως οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις. Το Κατάρ, φερ’ ειπείν, έφθασε την ημέρα υπέρβασης των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος έπειτα από μόλις 42 ημέρες μέσα στη χρονιά. Η Ινδονησία από την άλλη θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους που της αναλογούν για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες. Επιπλέον, αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες. Πέντε πλανήτες θα χρειαζόμασταν αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Περιβάλλον: Τι μπορεί να γίνει

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου πρέπει να προσπαθήσουν όλοι. Το κύριο που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτές αποτελούν αφ’ εαυτών το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος, σύμφωνα με εκτίμηση της WWF. Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο. Δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο, κατά την ίδια ΜΚΟ. Μειώνοντας κατά ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο. Τέλος η μείωση της σπατάλης τροφίμων περί το ένα δεύτερο θα προσέθετε άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις