Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Εγκέφαλος και συμπεριφορά: Νέα επιστημονική ανακάλυψη
PLUS

Εγκέφαλος και συμπεριφορά: Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Εγκέφαλος και συμπεριφορά: Αποκωδικοποιητής εγκεφάλου «διαβάζει» τον λόγο σε πραγματικό χρόνο για πρώτη φορά.

Εγκέφαλος και συμπεριφορά: Ένα νευρωνικό αποκωδικοποιητή κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν ερευνητές στις ΗΠΑ. Αυτός μπορεί να «μεταφράσει» την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την ακοή και την απάντηση σε ερωτήσεις. Παράγει έτσι σε πραγματικό χρόνο ένα «απομαγνητοφωνημένο» κείμενο. Ο φλοιός του εγκεφάλου περιέχει συγκεκριμένες περιοχές νευρώνων. Αυτές κωδικοποιούν τόσο τα λόγια ενός συνομιλητή, όσο και τα λόγια του ίδιου του ανθρώπου. Αυτή η διπλή εγκεφαλική δραστηριότητα, που συνιστά το διάλογο, είναι εφικτό να αποκωδικοποιηθεί και να γίνει κείμενο. Έως τώρα οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να «διαβάσουν» χωριστά αυτά που ακούει και αυτά που λέει ο εγκέφαλος. Τώρα για πρώτη φορά αποκωδικοποιήθηκε στον εγκέφαλο ταυτόχρονα ο διάλογος.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Έντουαρντ Τσανγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο. Η δημοσίευση έγινε «Nature Communications». Η έρευνα περιλάμβανε την καταγραφή της διαλογικής εγκεφαλικής δραστηριότητας σε τρεις ασθενείς. Αυτοί υποβάλλονταν σε θεραπεία για επιληψία και οι οποίοι άκουγαν μια σειρά από ερωτήσεις και έδιναν απαντήσεις.

Εγκέφαλος και συμπεριφορά: Η έρευνα

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν το «έξυπνο» σύστημα τους να «μεταφράζει» τα νευρωνικά σήματα που αντιστοιχούσαν τόσο στον ακουόμενο όσο και στον ομιλούμενο λόγο. Έτσι, κατέστη δυνατό, παρακολουθώντας μόνο την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι επιστήμονες να γνωρίζουν όχι μόνο αν ένας άνθρωπος άκουγε ή μιλούσε, αλλά επίσης να καταλαβαίνουν σε ένα βαθμό τι άκουγε ή τι έλεγε στο διάλογο που έκανε με κάποιον άλλο.

Προς το παρόν, το σύστημα έχει ακρίβεια 61% και 76% στην αποκωδικοποίηση του παραγόμενου και του ακουόμενου λόγου αντίστοιχα. Ωστόσο, έχει περιθώρια βελτίωσης στο μέλλον. Τέτοια συστήματα ελπίζεται ότι μελλοντικά θα βοηθήσουν να επικοινωνήσουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μιλήσουν λόγω εγκεφαλικού τραυματισμού ή νευροεκφυλιστικής διαταραχής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις