Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 120 δόσεις: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

120 δόσεις: «Ανάσα» για εκατομμύρια φορολογούμενους.

120 δόσεις: Με την συναίνεση των τεσσάρων από τα έξι κόμματα της Βουλής ψηφίστηκε χθες το κατεπείγον φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό προέβλεπε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Το ΜεΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Το νομοσχέδιο αφορά οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ. Σε αυτούς χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις. Υπό τον περιορισμό βέβαια της ελάχιστης δόσης. Υπάρχει απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

120 δόσεις: Η απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις

100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ • 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως και 4 μηνιαίες δόσεις • 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως και 12 μηνιαίες δόσεις • 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως και 24 μηνιαίες δόσεις • 75% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 25 έως και 36 μηνιαίες δόσεις • 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως και 48 μηνιαίες δόσεις • 30% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 49 έως και 60 μηνιαίες δόσεις • 20% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 61 έως και 72 μηνιαίες δόσεις • 15% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 73 έως και 96 μηνιαίες δόσεις • 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

120 δόσεις: Άλλες προϋποθέσεις

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης: Α) την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή Β) τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων: Τότε κερδίζει απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης για τους αγρότες ορίζεται σε 20 ευρώ. Επίσης ο οφειλέτης μπορεί να προκαταβάλλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει. Τότε χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

120 δόσεις: Μείωση επιτοκίου

Το επιτόκιο των δόσεων μειώνεται από 5% σε 3%. Αυτό ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου. Ρυθμίζονται οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018. Εξαιρούνται οφειλές για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018. Η παρούσα ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση αποτελεί την τελευταία ρύθμιση οφειλών με έκτακτο χαρακτήρα. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις. Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις