Αυτόματο διαζύγιο – Ινδία: Καταργείται μια αναχρονιστική παράδοση

ΚΟΣΜΟΣ

Αυτόματο διαζύγιο – Ινδία: Καταργείται μια αναχρονιστική παράδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αυτόματο διαζύγιο – Ινδία: Τέλος στο τριπλό ταλάκ των μουσουλμάνων.

31.07.2019 | 14:34

Αυτόματο διαζύγιο – Ινδία: Η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα για την Ινδία. Αυτό γιατί εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, που καταργεί μια αναχρονιστική παράδοση. Ο λόγος για το «αυτόματο διαζύγιο» των μουσουλμάνων, το επονομαζόμενο «τριπλό ταλάκ». Σύμφωνα με αυτό, ένας άνδρας χώριζε τη γυναίκα αν έλεγε παρουσία της τρεις φορές «ταλάκ». Η λέξη ταλάκ σημαίνει διαζύγιο στα αραβικά. Πέρα από αυτό δεν χρειαζόταν κάποια άλλη διατύπωση. Το διαζύγιο ήταν νόμιμο. Η Ινδία ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου ίσχυε ακόμη το «τριπλό ταλάκ». Η ινδουιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ασκούσε από καιρό πιέσεις ποινικοποίησης της πρακτικής. Ωστόσο, υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από το μουσουλμανικό στοιχείο της χώρας.

Παρόλα αυτά το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σήμερα από την Άνω Βουλή σήμερα. Απαιτείται μόνο η υπογραφή του προέδρου της Ινδίας για να γίνει νόμος. Η Κάτω Βουλή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ποινική δίωξη όσων εφαρμόζουν το «τριπλό ταλάκ».  «Πρόκειται για ιστορική ημέρα, το κοινοβούλιο της Ινδίας δικαίωσε τις μουσουλμάνες», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραβί Σανκάρ Πρασάντ.

Αυτόματο διαζύγιο – Ινδία: Οι αντιδράσεις

Αρκετοί μουσουλμάνοι δέχονταν ότι το «τριπλό ταλάκ» είναι λάθος. Ωστόσο, ορισμένες οργανώσεις μουσουλμάνων υποστήριζαν ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από τους ηγέτες των κοινοτήτων και όχι από την κυβέρνηση. Ο Ασαντουντίν Οουαΐσι, βουλευτής τους αντιπολιτευόμενου μουσουλμανικού κόμματος All India Majlis-e-Muslimeen, είπε ότι το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) στοχοθετεί τους μουσουλμάνους, μολονότι δεν κατάφερε να μεταρρυθμίσει την ινδουιστική κοινωνία.

Exit mobile version