Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμοί τώρα: Η Κρήτη δεν κινδυνεύει – Η άποψη των ειδικών
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμοί τώρα: Η Κρήτη δεν κινδυνεύει – Η άποψη των ειδικών

Σεισμοί τώρα: Ο Περιοφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο καθηγητής γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος μιλούν για τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη.

Σεισμοί τώρα: Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε το πρωί της Τετάρτης για τον σεισμό που “ξύπνησε” απότομα τους κατοίκους του νησιού το πρωί της ίδια ημέρας. Μάλιστα, ο κύριος Αρναουτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Όπως είπε δεν έχουν καταγραφεί ζημιές. «Έχω μιλήσει και με τον δήμαρχο Ανωγείων, όπου ακούστηκε ότι ήταν το επίκεντρο και δεν υπάρχει κάποια ζημιά. Περισσότερο έγινε αισθητός στο Ηράκλειο. Ήταν μικρής διάρκειας, 5-6 δευτερόλεπτα. Έχω κάνει μια σειρά τηλεφωνημάτων. Δεν υπάρχει ανησυχία ούτε ζημιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» για τον σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη και ο καθηγητής γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος. Όπως είπε «είναι ένας σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ. Είναι παραπλανητικό, γιατί έχει γίνει σε ένα μεγάλο βάθος». Ο καθηγητής Γεωφυσικής εξήγησε ότι, λόγω του ότι ο σεισμός ήταν σε μεγάλο βάθος, στα 80 χιλιόμετρα, γίνεται έντονα αισθητός σε μια ευρεία περιοχή. Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαζάχο, αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν συνήθως μετασεισμικές ακολουθίες. «Σπάνια έχουν μικρά μετασεισμικά μεγέθη. Θα έχουμε λίγους σεισμούς», τόνισε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Παπαζάχου

Σεισμοί τώρα: Ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός που έγινε αισθητός στις 07:39 το πρωί της Τετάρτης 31 Ιουλίου. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα 23 χλμ. δυτικά βορειοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου και το εστιακό του βάθος στα 66 χλμ. Παράλληλα, το “χτύπημα” του Εγκέλαδου καταγράφηκε μέσω κάμερας, αποτυπώνουν το μέγεθός του.

Η σεισμική δόνηση όπως την κατέγραψε ο σεισμογράφος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Ανώγεια

Σεισμοί τώρα: Η άποψη του Λέκκα

Ο σεισμός, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στο CNN Greece, o πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, έγινε αισθητός σε όλο το νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,2 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 31 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 170 χλμ. Ο κ. Λέκκας μιλώντας έκανε λόγο για επιφανειακό σεισμό, που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και στα νησιά του νοτίου Αιγαίου. «Ήταν επιφανειακός σεισμός, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην περιοχή με δυναμικότητα. Κάνουμε έρευνες για να δούμε από ποιο ρήγμα προήλθε ο σεισμός», τόνισε ο κ. Λέκκας. Παράλληλα, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εικόνα για ζημιές.

O Eυθύμης Λέκκας για τον σεισμό στην Κρήτη
Nτοκουμέντο την ώρα του σεισμού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις