Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS /  Σουβλάκι – θερμίδες: Η αλήθεια για την αγαπημένη επιλογή
PLUS

 Σουβλάκι – θερμίδες: Η αλήθεια για την αγαπημένη επιλογή

Σουβλάκι - θερμίδες: Πόσες θερμίδες έχει το παραδοσιακό σουβλάκι;

Σουβλάκι – θερμίδες: Πίτα καλαμάκι, πιτόγυρο, γυρόνι, τυλιχτό ή απλώς σουβλάκι. Οι απόψεις διίστανται για την ορθότητα της ονομασίας του. Έχουν βγει ανέκδοτα και έχουν κυκλοφορήσει αναλύσεις κυρίως στον άξονα βορρά-νότου. Σε ένα μόνο συμφωνούν όλοι. Ό,τι κι αν λένε γι’ αυτό, είναι πάντα μια αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων. Και βέβαια ένα από τα brand name της χώρας στο εξωτερικό. Μαζί με το τζατζίκι, το συρτάκι και τον μαλάκα. Δεν ξέρουμε αν αυτό λέει κάτι για το πολιτιστικό αποτύπωμα της νεότερης Ελλάδας στον κόσμο.

Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως αρκετοί θεωρούν το σουβλάκι junk food. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως, όταν φτιάχνεται από υλικά πρώτης ποιότητας, κάθε άλλο παρά ένοχη απόλαυση είναι! Ένα σουβλάκι μετρίου μεγέθους περιέχει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, και πρωτεΐνη και θεωρείται πλήρες γεύμα. Στα περισσότερα καταστήματα εστίασης αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιείται φοινικέλαιο το οποίο περιέχει 80% κορεσμένα λιπαρά.

Σουβλάκι – θερμίδες: Η θερμιδική αξία

Η πίτα απορροφά μια κουταλιά της σούπας φοινικέλαιο, ποσότητα που περιέχει 135 θερμίδες. Η προσθήκη πατάτας αυξάνει τη συνολική πρόσληψη λιπαρών και τις θερμίδες από 400 στις 500. Ένα σουβλάκι μετρίου μεγέθους (270 γραμμάρια) περιέχει περίπου 500 θερμίδες, 19 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 22 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων τα 10 είναι κορεσμένα. Εάν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες, αντικαταστήστε το χοιρινό με κοτόπουλο. Μην προσθέσετε σως ή πατάτες και προτιμήστε η πίτα να είναι ολικής άλεσης και αλάδωτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σουβλάκι κοτόπουλο μετρίου μεγέθους, περιέχει 360 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών, 7 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόνο τα 2,5 είναι κορεσμένα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις