Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συντάξεις Νόμος Κατρούγκαλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ το παραδέχεται, ο Κατρούγκαλος μιλά για… fake news
ΕΠΙΚΕΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ

Συντάξεις Νόμος Κατρούγκαλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ το παραδέχεται, ο Κατρούγκαλος μιλά για… fake news

Συντάξεις Νόμος Κατρούγκαλου: Συντάξεις που έφταναν μέχρι και τις... 24.000 ευρώ επιφύλασσε ο νόμος Κατρούγκαλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να το επιβεβαιώνει, εξαπολύοντας παράλληλα επιθέσεις.

Συντάξεις Νόμος Κατρούγκαλου: Μπορεί ο νόμος Κατρούγκαλου να πετσόκοψε τις συντάξεις της πλειονότητας των συνταξιούχων, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, υπήρχαν κάποιες μεταβατικές διατάξεις που εξασφάλιζαν έως 24.000 ευρώ μηνιαίως σε συγκεκριμένους προνομιούχους. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκαν την πληρωμή, με τον νόμο Κατρούγκαλου, συντάξεων – μαμούθ που έφθαναν και τα 24.000 ευρώ, την ώρα που με τον ίδιο νόμο η πλειονότητα των συνταξιούχων έβλεπε τις συντάξεις της να μειώνονται δραματικά. Η αποκάλυψη έγινε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δήλωσε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου βγήκαν συντάξεις που έφθαναν και τα 24.000 ευρώ, την ίδια ώρα που η πλειονότητα των συντάξεων συρρικνώθηκε σε ποσά κάτω των 800 ευρώ.

«Βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα!», δήλωσε ο κ. Βρούτσης στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι έδωσε προφορική εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους και ότι θα έρθει κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. «Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες, αυτό πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια απόφαση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας την απόφασή του να «μπλοκάρει» την έκδοση αυτών των υψηλών συντάξεων.

Συντάξεις Νόμος Κατρούγκαλου: Πώς προέκυψαν οι συντάξεις-μαμούθ

Το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι.

Βρούτσης: Ήξεραν για τις υψηλές συντάξεις και δεν έκαναν τίποτα

«Αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε για πέντε μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα. Αυτή την ενημέρωση έχω. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί, δεν τις πρόλαβα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι εγείρονται πολλά ερωτήματα. «Ανικανότητα ή δολιότητα;», αναρωτήθηκε. «Δεν νοείται υπουργός να το ξέρει ότι θα εκδοθούν συντάξεις τέτοιου επιπέδου και να αδιαφορεί. Το ήξερε πάνω από 5 μήνες», είπε, αναφερόμενος στην προηγούμενη υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, χωρίς να την κατονομάσει.

«Πώς είναι δυνατόν πολιτική ηγεσία να γνωρίζει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν ήθελε να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές των χαμηλοσυνταξιούχων έστησαν αυτή τη διαδικασία και δεν την ανέστειλαν. Είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Συντάξεις Νόμος Κατρούγκαλου: Παραδέχεται ότι γνώριζε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν για την ύπαρξη των συντάξεων αυτών και το απέδωσαν όχι σε λάθος, αλλά στην εφαρμογή μεταβατικών διατάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, για συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, που είχαν πληρώσει πολύ υψηλές εισφορές.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν: «Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις. Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο).

Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Συντάξεις Νόμος Κατρούγκαλου: Η «ελίτ» που θα λάμβανε τις συγκεκριμένες συντάξεις

Η κλειστή ομάδα που θα λάμβανε τις  συντάξεις με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ήταν περίπου 1.500 άτομα:

Διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί του πρώην ΕΤΑΑ

Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι του πρώην Ταμείου Νομικών

Διευθυντές ΔΕΚΟ

Δημοσιογράφοι

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται να καθυστερούσε την έκδοση των συντάξεων-μαμούθ σε συγκεκριμένους προνομιούχους προκειμένου να μελετήσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα. Ωστόσο, συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών, που βρισκόταν σε αναμονή για σύνταξη της τάξεως των 15.000 ευρώ, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι συντάξεις-μαμούθ υπολογίζονται σε περίπου 1.500, με τις περισσότερες να ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ και λιγότερες να ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ.

«Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες, αυτό πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια απόφαση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας την απόφασή του να «μπλοκάρει» την έκδοση αυτών των υψηλών συντάξεων.

Βρέθηκε σύνταξη ύψους 23.571 ευρώ!

Εν τω μεταξύ, σε σημερινό του δημοσίευμα ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει μια σύνταξη ύψους 23.571 ευρώ, η οποία είχε εκδοθεί στις 28 Μαρτίου 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Να σημειωθεί ότι η πρώτη καταγγελία για τις υπέρογκες συντάξεις έγινε στις 25 Ιουλίου. Ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε αναφερθεί, τότε, σε άλλο δημοσίευμά του σε συντάξεις ύψους έως 20.000 ευρώ που πήραν το «πράσινο φως» για να εκδοθούν, επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Oι διευκρινίσεις Βούτση για τις προκλητικές συντάξεις

Πετρόπουλος: Αναληθή αυτά που λέει ο Βρούτσης για τις συντάξεις

«Αυτά που λέει ο κ. Βρούτσης δεν είναι αληθή. Δεν έχουν δοθεί τέτοιες συντάξεις, αμφιβάλλω αν έχει δοθεί καμία. Εγώ επόπτευα τη λειτουργία, δεν χορηγούσα συντάξεις. Oταν διαπίστωσα ότι προκύπτουν συντάξεις μεγαλύτερες κατά την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου, είπα ότι δεν θα καταβληθούν τέτοιες συντάξεις. Μάλιστα, υπάρχει αγωγή από δικαιούχο υψηλής σύνταξης κατά στελεχών του ΕΦΚΑ διότι δεν της χορήγησαν το ύψος αυτό. Είναι αποδεδειγμένα αυτά που λέω γιατί ο ΕΦΚΑ δεν κατέβαλε αυτές τις συντάξεις», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον Real FM.

Αχτσιόγλου: Παραδέχεται ότι υπήρχαν συντάξεις μαμούθ

Στη γραμμή Πετρόπουλου και η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε ότι «οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί έκδοσης πολύ υψηλών συντάξεων με τον νόμο 4387/2016, αποκρύπτουν σκόπιμα βασικά δεδομένα και δημιουργούν μία παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει» και αφού παραθέτει τα σχετικά στοιχεία σημειώνει πως «ο κ. Βρούτσης καθημερινά και σκοπίμως αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας».

Συντάξεις Νόμος Κατρούγκαλου: Πρόκειται για fake news του Βρούτση, λέει ο ίδιος ο Κατρούγκαλος

Για προσπάθεια αντιπερισπασμού του υπουργού Εργασίας κάνει λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζοντας πως ουδέποτε δόθηκε σύνταξη 23.000 ευρώ.  Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, υποστήριξε πως μια δικαστική απαίτηση ασφαλισμένου την χρησιμοποίησε ο κ. Βρούτσης«για να μην συζητήσουν για την ταμπακιέρα, δηλαδή το τι προτείνουν οι ίδιοι για την δική τους αντιμεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και ιδίως την ιδιωτικοποίηση του συστήματος επικουρικής σύνταξης».

Ο ίδιος τόνισε ότι «το χαρακτηριστικό του νόμου Κατρούγκαλου όπως τον λένε είναι ότι για πρώτη φορά ενοποίησε όλους τους κανόνες που αφορούσαν τόσο τις εισφορές όσο και την παροχή συντάξεων. Επομένως, σε καθεστώς πλήρους εφαρμογής του νόμου η ανώτατη σύνταξη που θα προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάπως παραπάνω από 3.000 ευρώ, για κάποιον που έχει εξαντλήσει τα όρια των ασφαλιστικών εισφορών και έχει πλήρη ασφαλιστική ζωή 40 ετών».

«Γι’ αυτά τα απίθανα των 23.000 ευρώ, ρώτησα και τον κ. Πετρόπουλο, γιατί εκ των πραγμάτων μου φαινόταν εξωπραγματικό και απίθανο, αλλά ήθελα να δω που βασίζεται αυτό το fake news που εκτόξευσε ο κ. Βρούτσης. Μου είπε ότι αφορά μεμονωμένη περίπτωση διεκδίκησης από συμβολαιογράφο σύνταξης που δεν βασιζόταν σε εισφορές που είχε καταβάλει η ίδια, αλλά στο ποσοστό που απέδιδαν οι συμβολαιογράφοι σε αναδιανεμητικό ταμείο, που αφορούσε το σύνολο των νομικών», σημείωσε ο Γ.Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «οι δικηγόροι ξέρουν, ότι για κάθε συμβόλαιο, πέραν της αμοιβής που έπαιρνε ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος, πήγαινε και ένα ποσοστό σημαντικό ως κοινωνικός πόρος. Αλλά αυτό δεν ήταν δική της εισφορά και δεν μπορούσε να το υπολογίσει. Ποτέ επομένως δεν βγήκε τέτοια σύνταξη 23.000 ευρώ, από την συγκεκριμένη συμβολαιογράφο διεκδικήθηκε, επειδή δεν την πήρε έχει κινηθεί και νομικά ασκώντας ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων του ΕΚΦΑ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι τα παραπάνω είναι επικοινωνιακός αντιπερισπασμός προκειμένου να συγκαλυφθούν όσα σχεδιάζει η ΝΔ για το ασφαλιστικό.

Συντάξεις Νόμος Κατρούγκαλου: Ο Βέττας κάνει κωλοτούμπα για τις υπέρογκες συντάξεις μέσα σε 4 δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις