Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επίθεση χάκερ – προσωπικά δεδομένα: Σε κοινή θέα τα στοιχεία πελατών τραπεζικού ομίλου
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση χάκερ – προσωπικά δεδομένα: Σε κοινή θέα τα στοιχεία πελατών τραπεζικού ομίλου

Επίθεση χάκερ - προσωπικά δεδομένα: Η ύποπτη είναι μια 33χρονη μηχανικός υπολογιστών πρώην υπάλληλος εταιρείας λογισμικού του Σιάτλ, η οποία κατονομάστηκε ως Πέιτζ Τόμσον.

Επίθεση χάκερ – προσωπικά δεδομένα:  Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος Capital One Financial Corp. ανακοίνωσε ότι χάκερ, η οποία συνελήφθη, απέσπασε προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων και διευθύνσεων, περίπου 100 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ και 6 εκατομμυρίων στον Καναδά. Η ύποπτη, μια 33χρονη μηχανικός υπολογιστών πρώην υπάλληλος εταιρείας λογισμικού του Σιάτλ, η οποία κατονομάστηκε ως Πέιτζ Τόμσον, παρουσιάστηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Σιάτλ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την μήνυση που κατατέθηκε εναντίον της σε περιφερειακό δικαστήριο του Σιάτλ, η Τόμσον ανήρτησε πληροφορίες που είχε αποσπάσει, μεταξύ της 12ης Μαρτίου και της 17ης Ιουλίου, στην πλατφόρμα κωδικοποίησης GitHub. Ένας άλλος χρήστης είδε την ανάρτηση και ειδοποίησε την Capital One για την παραβίαση. Αξιωματούχοι των αρμόδιων αρχών δίωξης δήλωσαν ότι μπόρεσαν να εντοπίσουν την Τόμσον, καθώς στην σελίδα που ανήρτησε περιλαμβανόταν το πλήρες όνομά της στο πλαίσιο της ψηφιακής της διεύθυνσης, όπως αναφέρεται στην μήνυση.

Επίθεση χάκερ – προσωπικά δεδομένα:  Άγνωστα τα κίνητρα της υπόπτου

Η Capital One ανακοίνωσε ότι εντόπισε την παραβίαση στις 19 Ιουλίου. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα της υπόπτου. Το περιστατικό αυτό αναμένεται να στοιχίσει στην εταιρεία μεταξύ των 100 και 150 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019, κυρίως λόγω των ειδοποιήσεων πελατών, του πιστωτικού ελέγχου και της νομικής υποστήριξης.

Η χάκερ δεν απέκτησε πρόσβαση σε αριθμούς λογαριασμών πιστωτικών καρτών, αλλά σε περίπου 140.000 αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και διακυβεύτηκαν περίπου 80.000 συνδεδεμένοι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με την Capital One.  Επίσης, μεταξύ των λοιπών προσωπικών δεδομένων στα οποία αποκτήθηκε πρόσβαση περιλαμβάνονται τηλεφωνικοί αριθμοί και η πιστοληπτική ικανότητα. Από την ηλεκτρονική αυτή επίθεση διακυβεύτηκαν επίσης περίπου 1 εκατομμύριο αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης πελατών πιστωτικών καρτών της εταιρείας στον Καναδά.

Γενικός κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων

Επίθεση χάκερ – προσωπικά δεδομένα: Πώς να προφυλαχθείτε

Το διαδίκτυο αδιαμφισβήτητα προσφέρει μια τρομερή άνεση και μία τεράστια ταχύτητα δεδομένων στη ζωή μας. Ο τεράστιος αριθμός πληροφοριών που μας προσφέρει, σίγουρα διευκολύνει πολύ τη καθημερινότητα μας. Μέσω όμως του χαοτικού του περιβάλλοντος και των απεριόριστων οδών του, έδωσε την ευκαιρία σε «ηλεκτρονικούς απατεώνες» να παρανομούν και να «εισβάλλουν» σε προσωπικές πληροφορίες, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία τους.

Μάλιστα, οι συστηματική ενασχόληση όλο και περισσότερων ανθρώπων με τον υπολογιστή, καθιστά την διαδικασία του «hacking» πιο εύκολη από ότι φαντάζει σε όσους κάνουν απλή χρήση του υπολογιστή τους. Πλέον, χωρίς ιδιαίτερη τεχνογνωσία και με ένα σχετικά φθηνό μηχάνημα, ένας «ερασιτέχνης» μπορεί να επιτεθεί σε κάθε, σχεδόν, υπολογιστή. Ωστόσο, με κατάλληλες ενέργειες και λίγη προσοχή, οι προσπάθειες των επιτήδειων να εισβάλλουν στον υπολογιστή σας, δεν θα έχουν θετική, για αυτούς, κατάληξη.

Η πιο συνηθισμένη τεχνική

Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί κάποιος από ένα χάκερ, είναι να γνωρίζει τον τρόπο που λειτουργεί. Η πιο συνηθισμένη τεχνική που χρησιμοποιείται, καθώς είναι πολύ εύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας, είναι τα παραπλανητικά e-mail. «Ένας Νιγηριανός πρίγκιπας σας έχει επιλέξει για να βοηθήσετε τα εκατομμύρια λαθραία να βγουν έξω από τη χώρα του. Για μία μικρή προσπάθεια – μερικές απλές μεταφορές καλωδίων – θα πάρετε ένα σημαντικό μερίδιο. Τι θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο;» είναι ένα από τα κλασσικά e-mail που κυκλοφορούν.

Μπορεί να πιστεύετε ότι κανένας δεν θα έπεφτε θύμα αυτής της παραπλάνησης, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαπατώνται κάθε χρόνο. Γι’ αυτό κιόλας αυτή η τεχνική είναι τόσο διαδεδομένη. Τέτοιου είδους μηνύματα ζητάνε προσωπικές ή τραπεζικές πληροφορίες και σε περίπτωση απάντησης, οι πληροφορίες πηγαίνουν κατευθείαν στους χάκερ. Χρησιμοποιώντας ωστόσο την κοινή λογική, μπορείτε να αποφύγετε τέτοια μηνύματα, απλά αγνοώντας τα. Σκεφτείτε απλά το παλιό ρητό «Πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Ιός στον υπολογιστή

Δεύτερη διαδεδομένη τεχνική των χάκερ, είναι η εισαγωγή ενός ιού στον υπολογιστή σας. Ο λόγος για τον Trojan Horse, ο οποίος μπορεί να καταγράφει όσα γράφετε και να τα στείλει πίσω στον χάκερ. Συνήθως ο ιος περνάει μέσα στον υπολογιστή μέσω από κάποιο παραπλανητικό e-mail, όπως τα προηγούμενα. Ενα άνοιγμα ενός συνημμένου αρχείου είναι αρκετό για να μολυνθεί το υπολογιστής.

Βέβαια, λειτουργόντας με την ίδια λογική όπως και στα παραπλανιτικά e-mail, θα αποφύγετε τους περισσότερους ιούς. Ενα καλό σύστημα ασφαλείας είναι επίσης απαραίτητο για να είναι προστατευμένος ο υπολογιστής. Το σύστημα ασφαλείας όμως δεν είναι αρκετό, καθώς οι χάκερ δημιουργούν ιστότοπους με ενσωματωμένους ιούς, έτοιμους να «βουτήξουν» σε όποιον μπει. Υπάρχουν αρκετοί κακόβουλοι σύνδεσμοι που οδηγούν σε τέτοιου είδους site.Ο καλύτερος τρόπος να μείνει κάποιος μακριά από αυτά τα site είναι να κάνει όσο πιο συχνά ενημερώσεις στα προγράμματά του ώστε να ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Έτσι θα αναγνωρίζει πότε μια «προειδοποίηση» είναι φυσιολογική ή οδηγεί σε μολυσμένο ιστότοπο. Αν και οι χάκερ δεν έχουν μαντικές ικανότητες και δεν μπορούν να σπάνε κωδικούς όπως στο Χόλιγουντ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πιο πλάγια μέθοδο. Μπορούν να αλιεύσουν πληροφορίες από ιστότοπους που χρησιμοποιείτε και έτσι να φτάσουν στον κωδικό σας.

Αλλάξτε κωδικούς

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ένας χάκερ ανακαλύψει ένα κωδικό, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό σας. Σημαντικές είναι και οι ερωτήσεις ασφαλείας, όπου πρέπει να μην επιλέγουμε πράγματα που φαίνονται δημόσια, αλλά πιο προσωπικές πληροφορίες ώστε να μην μπορεί να μαντέψει ο χάκερ. Ένας τελευταίος συνηθισμένος τρόπος να σας «χακάρουν» είναι μέσω του δικτύου Wi-Fi σας. Αν δεν είναι κλειδωμένο, τότε μπορεί να συνδεθεί όποιος θέλει. Ετσι, μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για τον υπολογιστή σας και να κάνει ενέργειες αντί για εσάς. Η λύση σε αυτό βρίσκεται στο πίσω μέρος του router σας ή στις οδηγίες χρήσης του. Ενας κωδικός είναι αρκετός να κρατήσει, τους ερασιτέχνες τουλάχιστον, χάκερ μακριά.

Πώς να προστατευτείτε από τους χάκερ
Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις