Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κορκονέας: Η αποφυλάκιση που προκαλεί οργή – Τι λέει ο Λυκουρέζος για τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορκονέας: Η αποφυλάκιση που προκαλεί οργή – Τι λέει ο Λυκουρέζος για τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ

Κορκονέας: Εκτός φυλακής θα βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, μετά τη χθεσινή απόφαση με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό.

Κορκονέας: Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας σχετικά με την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος σε δήλωσή του αναφέρει τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας δυστυχώς άκουσε χθες την απόφαση που ήθελε. Την ετυμηγορία που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκισή του. Τα ισόβια έσπασαν και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε του αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου έντιμου βίου. Μια απόφαση, που προκάλεσε σάλο και οργή.

Του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο για την κατηγορία της ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο. Ο δικηγόρος του πρώην ειδικού φρουρού, που πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τόνισε πως ο πελάτης του είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την απόφαση. «Όσοι αντιδρούν καλό θα είναι να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη» είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Βαγγέλης Ανδρούλας. Στο δικαστικό μέγαρο Λαμίας βρίσκονταν οι γονείς του Κορκονέα, μαζί με στενούς συγγενείς τους. Μόλις άκουσαν την απόφαση αγκαλιάστηκαν και έφυγαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Πλέον περιμένουν την αποφυλάκιση του παιδιού τους, που αναμένεται να γίνει μέσα στον Αύγουστο.

Το αρχικό επιφώνηµα απογοήτευσης που ακούστηκε από τη µητέρα του Επ. Κορκονέα την ώρα της ανακοίνωσης του δικαστηρίου σχετικά µε την ενοχή του ειδικού φρουρού για ανθρωποκτονία µε άµεσο δόλο, διαδέχθηκε αυτό της ανακούφισης µετά την οµόφωνη απόφαση για παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου εντίµου βίου.

Κορκονέας: Ζωή Κωνσταντοπούλου – Οπλίζεται το χέρι του κάθε Κορκονέα

«Η απόφαση οπλίζει το χέρι του κάθε Κορκονέα», τόνισε η συνήγορος της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» στον ΑΝΤ1, για την ποινή που επιβλήθηκε στον ειδικό φρουρό, αλλά και την αθώωση του δεύτερου, Βασίλη Σαραλιώτη.

«Μιλάμε για εν ψυχρώ δολοφονία», υπογράμμισε η νομικός, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για περίπτωση από αυτές που τους αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι δράστες έδρασαν μαζί. Βεβαίως ο Κορκονέας είναι αυτός που όπλισε και πάτησε τη σκανδάλη και ο Σαραλιώτης είναι αυτός που τον συνέδραμε», είπε αναφορικά με την αθώωση του συγκατηγορούμενου ειδικού φρουρού.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για απόφαση που «προκαλεί και προσβάλει την νοημοσύνη όλων μας» και κατήγγειλε μεθόδευση της. Σύμφωνα με την οικογένεια Γρηγορόπουλου, η απόφαση που ανακοινώθηκε χθες ήταν «προδρολογημένη από τις 19 Ιουνίου, οπότε και θα ανακοινώνονταν η απόφαση, όμως εμφανίστηκε ένας δικηγόρος που ισχυρίστηκε ότι ασθένησε ο συνήγορος Κορκονέα.

«Κατά την άποψή μας το έκανε ώστε να υπαχθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα. Ζητήσαμε νέα ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο, καταγγέλλοντάς τον. Υπήρχε τότε εισαγγελική πρόταση ότι πάτησε δύο φορές τη σκανδάλη αλλά, είχε ενδεχόμενο δόλο. Εκτιμήσαμε ότι βάσει των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα υπήρχε μεθόδευση για να πέσει ο Κορκονέας ‘στα μαλακά’ και επιβεβαιωθήκαμε επειδή το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία για τον Ιούνιο», αιτιολόγησε η ίδια.

Κορκονέας: Αιχμές για τη σύνθεση του δικαστηρίου

Κληθείσα να απαντήσει στο αν ήταν το δικαστήριο που μεθόδευσε την απόφαση, είπε ότι, «στη μεθόδευση συμμετείχε το δικαστήριο, αποδεχόμενο να αλλάξει η σύνθεσή του, διότι από τις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτείτο ο αρχαιότερος εφέτης» και κατήγγειλε πως το δικαστήριο «απήγγειλε την απόφαση με άλλη σύνθεση χθες».

«Δε γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα, με ένα χαρτί ασθένειας», τόνισε. Τέλος, αναφερόμενη στη μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είπε πως «αυτή η γυναίκα που της σκότωσαν το παιδί, αντιμετωπίστηκε σαν να είναι η ίδια κατηγορούμενη». «Χθες ο εισαγγελέας έλεγε ότι η συμπεριφορά των κατηγορούμενων ήταν αντιδεολογική», σημείωσε σχετικά. «Το χέρι του Κορκονέα το όπλισαν εκείνες οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί για μια σειρά γεγονότων αστυνομικής βίας. Το δικαστήριο όπλισε το χέρι του κάθε Κορκονέα», κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κορκονέας: Τι αναφέρει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για την αποφυλάκιση Κορκονέα

«Το Δικαστήριο σύμφωνα με το νέο αρ. 84 παρ 2α ΠΚ αναγνώρισε στον κηρηχθέντα ένοχο ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου “σύννομου” βίου του.  Η ως άνω νέα διάταξη δημιουργεί παντελώς νέα δεδομένα καθ’ όσον σχεδόν υποχρεώνει τον εφαρμοστή του δικαίου να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου “σύννομου” βίου που δεν αποκλείεται έστω και αν ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε “ελαφρύ” πλημμέλημα. Σε αντίθεση, η προϊσχύουσα διάταξη απαιτούσε την θετική αξιολογική κρίση του δικαστή για τη συνολική συμπεριφορά του κατηγορουμένου, προκειμένου να αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Σήμερα, ο πρότερος “έντιμος” βίος έχει αντικατασταθεί από τον πρότερο “σύννομο” βίο, εξέλιξη που διευρύνει υποχρεωτικά το εύρος της αναγνώρισής του.

Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το νέο άρθρο 299 ΠΚ, που προβλέπει σε περίπτωση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 με 15 έτη (σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη που πρόβλεπε μόνο ισόβια κάθειρξη), φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας».

Κορκονέας: Πολιτική θύελλα για την αποφυλάκισή του

Κορκονέας: «Θα ήταν από σήμερα εκτός φυλακών και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα», λέει ο Αλέξης Κούγιας

Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα μίλησε για την απόφαση του δικαστηρίου που ουσιαστικά θέτει εκτός φυλακής τον πελάτη του, αλλά και για τις τοποθετήσεις του δικηγόρου της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης για τον Κορκονέα θίγει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ο κ. Κούγιας, σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR, χαρακτήρισε υπερβολική την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντόπουλου, ενώ υπενθύμισε ότι και σε πρώτο βαθμό «οι τακτικοί δικαστές μειοψήφησαν στα ισόβια Κορκονέα και μάλιστα είχαν χαρακτηρίσει την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και όχι με άμεσο δόλο».

«Άκουσα να λέγεται ότι η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα είναι αυτή που ευεργέτησε τον Κορκονέα. Είμαι κατηγορηματικός ότι εκείνο που αποφυλακίζει τον Κορκονέα είναι αφενός η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου και αφετέρου το γεγονός ότι έχει εκτίσει ποινή 10 χρόνια και 8 μήνες, εκ των οποίων έχει εργαστεί περισσότερο από 5 χρόνια. Και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, όταν σου αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό, η ποινή θα ήταν από 10 έως 20 χρόνια και θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Συνεπώς, ο Κορκονέας θα ήταν από σήμερα εκτός φυλακών και με τον παλιό και με τον νέο Ποινικό Κώδικα» ξεκαθάρισε ο ποινικολόγος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις