Κεραμέως αιώνιοι φοιτητές: Εξαιρέσεις στο νέο σύστημα – Με κάρτα οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως αιώνιοι φοιτητές: Εξαιρέσεις στο νέο σύστημα – Με κάρτα οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κεραμέως αιώνιοι φοιτητές: Η υπουργός Παιδείας που ξεκίνησε την θητεία της πολύ δυναμικά, είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

29.07.2019 | 08:45

Κεραμέως αιώνιοι φοιτητές: Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια και γενικότερα την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκάλυψε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο τα ιδρύματα να γίνουν αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά και εξωστρεφή. Για το ζήτημα των αιωνίων φοιτητών η κυρία Κεραμέως λέει ότι θα επανέλθει το «ν + 2» (δηλαδή δύο έτη περισσότερα από όσα προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών) αλλά και ότι θα διερευνηθούν διεξοδικά οι εξαιρέσεις.

Σε ό,τι αφορά το καυτό ζήτημα του ασύλου, εξηγεί ότι η κατάργησή του θα αποκαταστήσει «την πραγματική του έννοια». Προσθέτει ότι «δεν νοείται το πανεπιστήμιο να είναι καταφύγιο για αξιόποινες πράξεις». Ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση που κάνει ότι η κατάργηση «εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή επιμέρους συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ.» Υπογραμμίζει πάντως ότι όλα αυτά θα συζητηθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κεραμέως αιώνιοι φοιτητές: Εξαιρέσεις

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι θα προβλεφθούν εξαιρέσεις, για κάποιους λόγους, στην κατάργηση του καθεστώτος των αιώνιων φοιτητών. Η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι θα προβλεφθούν εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους, όπως και ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής, στην κατάργηση των αιώνιων φοιτητών.

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλήνιες εξετάσεις, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι δεν θα γίνουν φέτος αλλαγές. Οι όποιες τροποποιήσεις στο σύστημα εισαγωγής εξετάζονται σε βάθος χρόνου, κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, εξήγησε. Όμως, συμπλήρωσε ότι ήδη μελετώνται σημαντικές αλλαγές από φέτος στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων.

Κεραμέως για παιδεία: Αξιολόγηση στην εκπαίδευση

Ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων «ως νησίδων αριστείας και καινοτομίας» θα επανέλθει, δήλωσε η Νίκη Κεραμέως και προανήγγειλε την εισαγωγή της αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι παρά τη διαφωνία της ΝΔ με την «άναρχη και άτακτη» συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, το νέο καθεστώς θα παραμείνει. «Προέχει να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νέους που έχουν ήδη επιλέξει τα νέα τμήματα και στις οικογένειές τους», εξήγησε.

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι θα καθιερωθεί βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι θα επιδιωχθεί η σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας. Τέλος, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει η έξοδος των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου, την οποία προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Exit mobile version