Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Παρεκκλήσι των κρανίων: Ένα μοναδικό οικοδόμημα
PLUS

Παρεκκλήσι των κρανίων: Ένα μοναδικό οικοδόμημα

Παρεκκλήσι των κρανίων: Νοσηρή φαντασία ή ευλαβικότητα;

Παρεκκλήσι των κρανίων: Υπάρχει μια μικρή πόλη στην Πολωνία, που είναι διάσημη για το παρεκκλήσι της. Δεν είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που του προσέδωσε τη φήμη του. Είναι η διακόσμηση. Μια διακόσμηση, που περιλαμβάνει κρανία και κόκκαλα νεκρών. Συγκεκριμένα, οι τοίχοι του διακοσμούνται από 3 χιλιάδες ανθρώπινα κρανία και οστά. Παράλληλα, στην υπόγεια κρύπτη του φυλάσσονται ακόμα 21 χιλιάδες σκελετοί. Το παρεκκλήσι βρίσκεται  στην μικρή πόλη, Czermna, στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Βαρθολομαίο και στα πολωνικά είναι γνωστό ως «Kaplica Czaszek», δηλαδή «Το παρεκκλήσι των κρανίων».

Μερικά κρανία έχουν ξεχωριστή θέση, είτε επειδή ήθελαν να τιμήσουν το πρόσωπο στο οποίο ανήκε είτε επειδή θεώρησαν ότι παρουσίαζαν ανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Το ένα από αυτά ανήκε σε έναν Τάταρο πολεμιστή, τα άλλα δύο στον δήμαρχο της πόλης Czermna και στη σύζυγό του. Ένα τέταρτο ήταν διάτρητο από σφαίρες, το πέμπτο είχε διαβρωθεί από τη σύφιλη. Ένα άλλο ακόμη λέγεται πως ανήκε σε κάποιον γίγαντα. Δίπλα σε αυτά τα κρανία βρίσκονται και τα κρανία των δημιουργών του παρεκκλησιού, ενός ιερέα και ενός νεκροθάφτη.

Το παρεκκλήσι των κρανίων: Οι κτήτορες του παρεκκλησίου

Το 1776, όταν χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από πολέμους και ασθένειες, ένας Τσέχος ιερέας αποφάσισε να τιμήσει τους νεκρούς με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το όνομα του ιερέα ήταν Βακλάβ Τόμασεκ. Αυτός σε συνεργασία με τον νεκροθάφτη Τζ. Λάνγκερ συγκέντρωσε τους σκελετούς χιλιάδων νεκρών και τους τοποθέτησε στο εσωτερικό του παρεκκλησίου. Για 18 χρόνια, από το 1776 μέχρι και το 1794, οι δύο άντρες έψαχναν για πρόχειρους μαζικούς τάφους και αφαιρούσαν τους σκελετούς. Συγκέντρωσαν περισσότερους από 24 χιλιάδες σκελετούς, τους οποίους έβρισκαν ακολουθώντας σκυλιά, που έψαχναν κόκαλα για να φάνε. Είχαν προηγηθεί δύο θανατηφόροι πόλεμοι οι οποίοι αποδεκάτισαν την Ευρώπη.

Ο πρώτος ήταν γνωστός ως ο Τριακονταετής πόλεμος, στον οποίο συμμετείχαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Υπολογίζεται πως σε αυτόν έχασαν τη ζωή τους 8 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Τριακονταετής Πόλεμος ήταν μια σειρά πολεμικών συγκρούσεων που έλαβαν χώρα μεταξύ 1618 και 1648 στην κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται για μια από τις πιο μακροχρόνιες και καταστροφικές συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία. Άρχισε ως πόλεμος μεταξύ των καθολικών και διαμαρτυρομένων κρατών της αυτοκρατορίας και βαθμηδόν εξελίχθηκε σε μια γενικευμένη διαμάχη.

Ο δεύτερος ήταν ο Επταετής πόλεμος που έλαβε χώρα μεταξύ των ετών 1755 και 1764. Σε αυτόν ενεπλάκησαν όλες οι υπερδυνάμεις της Εποχής με εξαίρεση την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θεωρείται πρελούδιο των Παγκοσμίων Πολέμων, αλλά και ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός πόλεμος από τον Τριακονταετή του 17ου αιώνα. Το παρεκκλήσι των κρανίων, λοιπόν, δημιουργήθηκε για να τιμηθούν οι νεκροί των πολέμων. Αυτούς τους νεκρούς άρχισαν να ξεθάβουν οι Τόμασεκ και Λάνγκερ το 1776 για να διακοσμήσουν το παρεκκλήσι τους.

Στόχος του ιερέα δεν ήταν να τρομοκρατήσει τους ντόπιους, αλλά να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών και να υπενθυμίσει στον κόσμο πόσο σύντομη και εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις