Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός τώρα: Νέος σεισμός τρόμαξε την Αθήνα – Τι λένε οι σεισμολόγοι μετά τα 4,2 Ρίχτερ
ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΝΤΑΣΗ

Σεισμός τώρα: Νέος σεισμός τρόμαξε την Αθήνα – Τι λένε οι σεισμολόγοι μετά τα 4,2 Ρίχτερ

Σεισμός τώρα: Σεισμός 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής, 28 Ιουλίου 2019, ώρα 19:09.

Σεισμός τώρα: Σεισμός 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής ώρα 19:09 και άπαντες ανησύχησαν καθώς «κουνήθηκε» αρκετά η Αττική. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός σημειώθηκε στις 19:09 και είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίζεται 21 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν μόλις 9,6 χλμ. και για το λόγο αυτό έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Αττική και τις γύρω περιοχές.

Ευθύμιος Λέκκας και Άκης Τσελέντης εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί μετά το νέο «χτύπημα». Και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μετασεισμική δραστηριότητα, μετά από τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου που σημειώθηκε στην Αθήνα. Πάντως, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού της 19ης Ιουλίου που είχε ένταση 5,1 Ρίχτερ και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σεισμός τώρα: Ο Λέκκας στην ΕΡΤ

Σεισμός τώρα: Ο Τσελέντης καθυσυχάζει

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha εξήγησε πως έγινε αισθητός γιατί είχε μικρό εστιακό βάθος. Ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε δε,ότι τέτοιες δονήσεις θα συμβαίνουν ακόμη και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.

Σεισμός τώρα: Ο Τσελέντης στον Alpha

Σεισμός τώρα: Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Περιμένουμε και μεγαλύτερους μετασεισμούς

«Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Όχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Και ο Γεράσιμος Χουλιαράς υποστηρίζει πως πρόκειται για μετασεισμό γράφοντας χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «4,1 Ρίχτερ στις 19:09, πρόκειται για μετασεισμό από τα 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο στην Πάρνηθα την περασμένη Παρασκευή 19/7/2019».

Σεισμός τώρα: Η ανάρτηση Χουλιάρα

Σεισμός τώρα: «Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά»

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, εξήγησε πως «ένας σεισμός της τάξης του 5,1 μπορεί να δημιουργήσει μετασεισμούς σαν τον σημερινό. Οι νόμοι της στατιστικής για τη σεισμολογία λένε, ότι το συνηθέστερο μέγιστο μέγεθος των μετασεισμών είναι μία μονάδα κάτω κατά μέσο όρο». «Λίγο μετά τα 5,1 Ρίχτερ είχαμε μετασεισμό 4,3 Ρίχτερ και τώρα 4,2. Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά» συμπλήρωσε μιλώντας στο ONE Channel. Χαρακτήρισε τον σεισμό «τακτικό και φυσιολογικό» σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως όσο περνάει ο καιρός αραιώνουν οι μετασεισμοί, αλλά δεν ακολουθούν πάντα φθίνουσα πορεία».

«Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Όχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ωστόσο, την ίδια ώρα  υπάρχουν και εκτιμήσεις σεισμολόγων που αναφέρουν πως είναι πιθανόν να ζήσουμε και  μεγαλύτερο μετασεισμό από τα 4,2 Ρίχτερ.

Σεισμός τώρα: Προβλέψεις για μετασεισμούς
Σεισμός τώρα: Ανήσυχοι οι κάτοικοι στη Μαγούλα
Σεισμός τώρα: Η στιγμή της δόνησης

Σεισμός τώρα: Δείτε ΕΔΩ Live κάθε δραστηριότητα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις