Τζον Φαν Σιπ: Ο νέος προπονητής της Εθνικής

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τζον Φαν Σιπ: Ο νέος προπονητής της Εθνικής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λευτέρης Αμπατζής

Τζον Φαν Σιπ: Η πρόσληψη του Ολλανδού Τζον Φαν Σιπ στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ποδοσφαίρου είναι το νέο στοίχημα της ΕΠΟ μετά την αποτυχία με τον Άγγελο Αναστασιάδη

29.07.2019 | 16:53

Τζον Φαν Σιπ: Οριστικά ο 55χρονος Ολλανδός Τζον Φαν Σιπ είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο άνθρωπος που καλείται να βγάλει από το αδιέξοδο την ΕΠΟ μετά το αποτυχημένο πείραμα(;) με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Ο νέος τεχνικός της Ελλάδας έχει βέβαια πιο πλούσιο βιογραφικό ως ποδοσφαιριστής παρά ως προπονητής. Όπου κι αν δούλεψε στο παρελθόν, δεν έχει να επιδείξει κάτι εξαιρετικό ως πρώτος προπονητής.

Τελευταία ομάδα του ήταν η Τσβόλε τη σεζόν 2017-18. Προηγουμένως είχε δουλέψει για τέσσερα χρόνια στη Μέλμπουρν Σίτι (2013-17) και για μια τριετία (2009-12) όταν ονομαζόταν Μέλμπουρν Χαρτ. Εχει περάσει επίσης από την Τσίβας Γκουαδαλαχάρα του Μεξικού (2012-13), ως ασίσταντ στον Άγιαξ και την Εθνική Ολλανδίας (βασικός συνεργάτης του Μάρκο Φαν Μπάστεν), στους νέους του Άγιαξ και στην Τβέντε όταν έκανε ντεμπούτο στους πάγκους την περίοδο 2001-02.

Ενα κύπελλο Αυστραλίας με την Μέλμπουρν Σίτι

Ο Φαν Σιπ, με εξαίρεση ένα κύπελλο Αυστραλίας, με την Μέλμπουρν Σίτι το 2016, δεν έχει να επιδείξει άλλο τίτλο στην καριέρα του ως προπονητής. Ούτε μπορεί να γίνει εκτενής ανάλυση για τις ικανότητές του. Ωραίο το ολλανδικό μοντέλο που υπηρέτησε ως παίκτη και για κάποιο διάστημα ως προπονητής, αλλά είναι άγνωστο αν θα ταιριάξει με το ελληνικό. Η επιλογή του αποτελεί στοίχημα για την ΕΠΟ και φυσικά το ίδιο ισχύει και γι’ αυτόν.

Ως παίκτης πάντως φόρεσε μόνο τις φανέλες του Άγιαξ (1981-92) και της ιταλικής Τζένοα (1992-96). Εξαιρετικός αριστερός εξτρέμ με αρκετά τρόπαια στην καριέρα του. Πήρε τέσσερα πρωταθλήματα με τον «Αίαντα» (1982, 1983, 1985, 1990), τρία κύπελλα (1983, 1986, 1987), ένα κύπελλο Κυπελλούχων (1987 στην Αθήνα) και ένα κύπελλο UEFA (1992). Επίσης ήταν μέλος της Εθνικής Ολλανδίας που κατέκτησε το Euro του 1988 στη Γερμανία. Ο Τζον Φαν Σιπ γεννήθηκε στον Καναδά αλλά όταν ήταν 9 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Είναι παιδί μεγαλωμένο στις ακαδημίες του Άγιαξ.

Κωνσταντινίδης και Φύσσας τεχνικοί διευθυντές

Για το θέμα του τεχνικού διευθυντή η ΕΠΟ θα αποφασίσει στην εκτελεστική επιτροπή της Τετάρτης. Όπως φαίνεται προωθείται η επιλογή δύο τεχνικών διευθυντών, οι οποίοι θα είναι ο Κώστας Κωνσταντινίδης και ο Τάκης Φύσσας (φωτό). Ο πρώτος για όλα τα τμήματα της Εθνικής και ο δεύτερος αποκλειστικά για την ανδρών. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση ούτε για τους τεχνικούς διευθυντές ούτε για την πρόσληψη, που είναι δεδομένη, του Τζον Φαν Σιπ.

Exit mobile version