Κυτέας – ΣΕΓΑΣ: Τιμωρία με αναστολή για τη ρατσιστική συμπεριφορά στον Καραλή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κυτέας – ΣΕΓΑΣ: Τιμωρία με αναστολή για τη ρατσιστική συμπεριφορά στον Καραλή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λευτέρης Αμπατζής

Κυτέας - ΣΕΓΑΣ: Ο ομοσπονδιακός προπονητής του επί κοντώ Δημήτρης Κυτέας τιμωρήθηκε με ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και τις εκδηλώσεις του ΣΕΓΑΣ για ένα έτος με αναστολή, μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις στον αθλητή Εμμανουήλ Καραλή

29.07.2019 | 16:05

Κυτέας – ΣΕΓΑΣ: Προειδοποιητική είναι τελικά η τιμωρία που επέβαλλε ο ΣΕΓΑΣ στον ομοσπονδιακό προπονητή του επί κοντώ Δημήτρη Κυτέα. Η ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και τις εκδηλώσεις του ΣΕΓΑΣ είναι για έναν χρόνο με αναστολή και αφορά τη ρατσιστική συμπεριφορά του Κυτέα προς τον 19χρονο πρωταθλητή του αγωνίσματος Εμμανουήλ Καραλή. Η τιμωρία είναι προσαυξημένη κατά έξι μήνες σε σχέση με την αρχική απόφαση της δικαστικής επιτροπής. Από εκεί και πέρα ο προπονητής του άλλου Έλληνα πρωταθλητή του αγωνίσματος, Κώστα Φιλιππίδη, θα εκτίσει την άνωθεν ποινή σε περίπτωση που υποπέσει σε νέο παράπτωμα.

Ο Εμμανουήλ Καραλής είχε κάνει έγγραφη καταγγελία στον ΣΕΓΑΣ τον περασμένο Μάιο για δεύτερη φορά, ενώ η πρώτη ήταν πριν από δύο χρόνια. Σε αυτήν εξηγούσε ότι ο Κυτέας τον αποκαλούσε «μαύρο» και όχι με το όνομά του, ενώ μιλούσε με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και τους γονείς του με παρόμοιο τρόπο. Τις καταγγελίες του Καραλή επιβεβαίωσαν και άλλοι τρεις αθλητές με ένορκες καταθέσεις, ενώ την ίδια ώρα ο Κώστας Φιλιππίδης, αθλητής του Κυτέα δεν πήρε θέση για όσα συνέβησαν.

Οι μαρτυρίες των συναθλητών

Από τη στιγμή που υπήρχαν τόσες μαρτυρίες ο Κυτέας ήταν αδύνατο να αποφύγει την τιμωρία, έστω με αναστολή. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν περιστατικά στα οποία ο ίδιος παρουσιαζόταν να λέει ότι είναι προσβολή κάποιος να φωτογραφίζεται μαζί με τον Καραλή λόγω του χρώματός του! Όπως και ότι «οι μαύροι από τη φύση τους είναι χαζοί!» Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που ο προπονητής του Φιλιππίδη ξεπέρασε τα όρια. Το έχει κάνει στο παρελθόν με άλλο τρόπο και με άλλους αθλητές.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ συζητήθηκε η απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής για την καταγγελία του αθλητή Εμμανουήλ Καραλή σε βάρος του προπονητή Δημήτρη Κυτέα.

Η Δικαστική Επιτροπή έκρινε ομόφωνα ότι ο Δημήτρης Κυτέας παραβίασε το άρθρο 41 του Καταστατικού του ΣΕΓΑΣ επιδεικνύοντας συμπεριφορά αντίθετη προς τις αρχές του Ολυμπισμού, του Αθλητισμού και του Φιλάθλου Πνεύματος και τους Κανονισμούς του ΣΕΓΑΣ και της IAAF και του επέβαλλε την ποινή της απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και συμμετοχής στις εκδηλώσεις του ΣΕΓΑΣ για εξi (6) μήνες. Λαμβανομένων υπ’ όψιν των συνθηκών υπό τις οποίες ετελέσθη το παράπτωμα, της ιδιότητος των εμπλεκομένων και του γεγονότος ότι ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής και με το υπόμνημά του ο Δημήτρης Κυτέας εδήλωσε ότι εκτιμά και σέβεται τον αθλητή Εμμ. Καραλή, η Δικαστική Επιτροπή έκρινε ότι συντρέχει περίπτωση αναστολής εκτέλεσης της επιβληθείσης ποινής επί τρία (3) έτη, κατά την διάρκεια των οποίων αν ο τιμωρούμενος υποπέσει εκ νέου σε παράπτωμα, θα εκτίσει και την ποινή αυτή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού του, το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ έχει την δυνατότητα μόνο να επικυρώσει ή να επαυξήσει τις ποινές που επιβάλλει η Δικαστική Επιτροπή.

Έτσι, μετά από ενδελεχή συζήτηση το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να επαυξήσει την ποινή σε ένα (1) έτος με αναστολή”.

Exit mobile version