Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – Κύπρος: Ριψοκίνδυνα παιχνίδια
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Κύπρος: Ριψοκίνδυνα παιχνίδια

Ερντογάν – Κύπρος: Η γερμανική εφημερίδα Welt αναλύει τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Ερντογάν – Κύπρος: Η γερμανική εφημερίδα Welt εξετάζει την απρόβλεπτη και επιθετική στάση της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ανάλυσή της περιλαμβάνει τόσο την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και την κόντρα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Στο ευρωπαϊκό πεδίο η Τουρκία αθετεί την συμφωνία για τους πρόσφυγες, ενώ τα πλοία της ψάχνουν για φυσικό αέριο στην Κύπρο. Όσον αφορά τους Αμερικανούς, προκαλεί την αγορά των ρωσικών S-400. Τα επεισόδια δεν είναι συμπτωματικά και χαρακτηριστικά του προφίλ του Ερντογάν. Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν για τον ίδιο μπούμερανγκ.

«Δεν χρειάζεται πανικός. O Ερντογάν ανοίγει νέα μέτωπα με τη Δύση και κάθε φορά θέλει να πετύχει κάτι συγκεκριμένο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Εξηγεί ότι με τις απειλές στο προσφυγικό ο Ερντογάν θέλει να πετύχει την κατάργηση της βίζας. Με την αγορά των S-400 επιδιώκει μια «αποξένωση» από το ΝΑΤΟ, με φόντο το Συριακό και το Κουρδικό. «Αυτή η ψυχρά υπολογισμένη πολιτική φέρνει πάντα και τη πιθανότητα ριζικών ανατροπών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο», σημειώνει η Welt.

Ερντογάν – Κύπρος: Η επίσκεψη Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, η Welt εστιάζει στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τα επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό τη Δευτέρα, με πρώτο σταθμό τη Λευκωσία. «Σε αυτή τη διένεξη η Ελλάδα έχει την ΕΕ για πρώτη φορά εκεί που πάντα ήθελε: σε μια ανοιχτή διαμάχη με την Τουρκία», αναφέρει η Welt. Οι Βρυξέλλες απείλησαν την Τουρκία με κυρώσεις, εάν τα τουρκικά πλοία που κάνουν γεωτρήσεις δεν αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ.

«Η επίσκεψη Μητσοτάκη, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια επίδειξη ισχύος. Αλλά ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός επιδεικνύει εντυπωσιακά χαμηλούς τόνους. Θέλει περισσότερο μια προσέγγιση με την Τουρκία σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση», συνεχίζει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στην Τουρκία υπάρχουν ελπίδες ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει στην Τουρκία την ομάδα των αποκαλούμενων «γκιουλενιστών». Πρόκειται για τους 8, που κατέφυγαν στην Αθήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ζητά επίμονα η Άγκυρα.

Τέλος, η Welt εκτιμά ότι «ένας συμβιβασμός για το φυσικό αέριο, το άνοιγμα της Αμμοχώστου και βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού θα έφερναν σε όλες τις πλευρές ευημερία». Ωστόσο, ο Ερντογάν μοιάζει να θέλει να εκβιάσει καταστάσεις. «Με την πολιτική αντιπαράθεσης ο Ερντογάν αποβλέπει σε μεγάλα οφέλη- αλλά είναι πιθανό να οδηγηθεί σε μεγάλες απώλειες», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις