Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ευρώπη – οικοσυστήματα: Ένας «διάσημος» εισβολέας
PLUS

Ευρώπη – οικοσυστήματα: Ένας «διάσημος» εισβολέας

Ευρώπη – οικοσυστήματα: Το σκουλήκι «Ομπάμα» απειλεί το οικοσύστημα της Ευρώπης.

Ευρώπη – οικοσυστήματα: Το σκουλήκι Ομπάμα απειλεί την Ευρώπη. Όχι δεν πρόκειται για κάποιου είδους πολιτική δήλωση. Ούτε και αφορά τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι απλή συνωνυμία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πλατυέλμινθα σκώληκας μήκους επτά εκατοστών. Αυτός έχει εκατοντάδες μάτια κατά μήκος του σώματος του και εισέβαλε στο οικοσύστημα της Ευρώπης από τη Νότια Αμερική. Η επιστημονική ονομασία του σκουληκιού είναι Ομπάμπα Νουνγκάρα. Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις της βραζιλιάνικης διαλέκτου Τupi «oba» (φύλλο) και «ma» (ζώο).

Αυτό, λοιπόν, εντοπίστηκε απρόσκλητο σε ρυζοκαλλιέργειες στη Βαλένθια. Ωστόσο, απειλεί την ποιότητα του εδάφους και την τοπική άγρια φύση στην Ισπανία, με ενδεχομένως πιο δραματικές συνέπειες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ομάδας SEO/Birdlife πρόκειται για θηρευτικό είδος. Καταβροχθίζει τους γεωσκώληκες και τα σαλιγκάρια, ενώ το ίδιο δεν έχει καθόλου φυσικούς θηρευτές. Η γεύση του είναι τόσο άσχημη, που και τα πουλιά αρνούνται να το φάνε.

Ευρώπη – οικοσυστήματα: Το ταξίδι του και οι κίνδυνοι

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εν λόγω είδος ήρθε στην Ισπανία μέσω εξωτικών φυτών που εισήχθησαν από τη Βραζιλία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρουσία του θα οδηγήσει σε μειωμένη σταθερότητα του εδάφους. Αυτή με τη σειρά της θα αυξήσει τον κίνδυνο τόσο των πλημμυρών όσο και των κατολισθήσεων. Τέλος, αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση της παραγωγής φυτών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις