Αθήνα

°C

Τετάρτη

12

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αδέρφια Τσάκαλου – αποφυλάκιση: Ελεύθερα τα “περήφανα μέλη” των Πυρήνων της Φωτιάς
ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Αδέρφια Τσάκαλου – αποφυλάκιση: Ελεύθερα τα “περήφανα μέλη” των Πυρήνων της Φωτιάς

Αδέρφια Τσάκαλου - αποφυλάκιση: Τα δύο μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς έκαναν χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους.

Αδέρφια Τσάκαλου – αποφυλάκιση: Εκτός φυλακής βρίσκονται από την Τετάρτη, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα αδέλφια Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, δύο από τα βασικά στελέχη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», οκτώ χρόνια μετά. Τα δύο αδέλφια είχαν δηλώσει «περήφανα μέλη της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς“» μετά τις συλλήψεις τους. Οι Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος είχαν συγκεντρώσει ποινές κάθειρξης πάνω από 70 χρόνια ο καθένας, τα οποία έπειτα από συγχωνεύσεις έγιναν 20 προς έκτιση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δύο μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς έκαναν χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους. Ο Γεράσιμος Τσάκαλος είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2010 λίγη ώρα αφού είχε αφήσει ένα δέμα-βόμβα σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι. Ο Χρήστος Τσάκαλος είχε συλληφθεί πέντε μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2011, στη Νέα Ιωνία Βόλου έπειτα από κοινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ.

Αδέρφια Τσάκαλου: Τα περήφανα μέλη της Συνωμοσίας

Ο Γεράσιμος Τσάκαλος συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου 2010, σε ηλικία 24 ετών. Βρισκόταν μαζί με τον –τότε– 22χρονο φίλο και συνεργό του Παναγιώτη Αργυρό. Μερικά λεπτά νωρίτερα οι δυο τους είχαν αφήσει ένα δέμα-βόμβα σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδάμαντος, στο Παγκράτι. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Γεράσιμου, Χρήστος, συνελήφθη πέντε μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2011, σε κρησφύγετο στη Νέα Ιωνία Βόλου, έπειτα από κοινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ. Στο ίδιο σπίτι στον Βόλο είχαν εντοπιστεί τέσσερα ακόμα άτομα εις βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στη «Συνωμοσία»: ο Γιώργος Νικολόπουλος, ο Νταμιάνο Μπολάνο, η Ολγα Οικονομίδου και ο Γιώργος Πολύδωρος.

Μετά τις συλλήψεις τους είχαν δηλώσει «περήφανα μέλη της Συνωμοσίας», σε επιστολές και κείμενα που είχαν δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο. Στο διάστημα που βρίσκονταν έγκλειστοι, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, αρχικά για το επονομαζόμενο «Σχέδιο Φοίνικας», στο πλαίσιο του οποίου είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, και είχε ταχυδρομηθεί φάκελος-βόμβα στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Δημήτρη Χωριανόπουλο.

Το 2014 συνεργάστηκαν μέσα από τη φυλακή με τον τότε φυγόποινο Χριστόδουλο Ξηρό, για να φέρουν εις πέρας το σχέδιο απόδρασής τους από τις φυλακές Κορυδαλλού, γνωστό με την κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος». Το 2015 απείλησαν τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “ήταν, είναι και θα είναι στόχος των “Πυρήνων””.

Το 2017, η «Συνωμοσία» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του δέματος-βόμβα στον τέως Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ πιο πρόσφατα παραπέμφθηκαν σε δίκη για ηθική αυτουργία σε σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, κατηγορία από την οποία απαλλάχθηκαν. Οι Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος συγκέντρωσαν ποινές κάθειρξης πάνω από 70 χρόνια ο καθένας, τα οποία έπειτα από συγχωνεύσεις έγιναν 20 προς έκτιση. Κάνοντας χρήση των διατάξεων του αποκαλούμενου «Νόμου Παρασκευόπουλου», τα δύο αδέλφια αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις