Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

03

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάτι: Πουθενά οι “αρμόδιοι” του 2018 – Βουβός πόνος στις εκδηλώσεις μνήμης για τους 102 νεκρούς
ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Πουθενά οι “αρμόδιοι” του 2018 – Βουβός πόνος στις εκδηλώσεις μνήμης για τους 102 νεκρούς

Μάτι: Βουβοί και κρατώντας από ένα κερί στο χέρι έκαναν πορεία μνήμης στα χαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μάτι: Σε κλίμα οδύνης αλλά και απόγνωσης τελέστηκε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση για τα 102 θύματα της τραγωδίας στο Μάτι, ανήμερα της “μαύρης” επετείου την Τρίτη, 23.07.2019.  Κυπαρίσσια, που θα φυτευθούν στις γειτονιές των θανόντων στη φονική φωτιά στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, θα θυμίζουν τα ερχόμενα χρόνια τι συνέβη εκεί. Το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουλίου του 2018 και η χώρα έζησε μια εθνική τραγωδία, με 102 αθώες ανθρώπινες ψυχές να βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο. Το απόγευμα της Τρίτης, 23.07.2019, ακριβώς ένα χρόνο μετά την τραγική καταστροφή, το τρισάγιο στο Ν. Βουτζά και η επιμνημόσυνη Δέηση στο Μάτι, η παιάνιση του εθνικού ύμνου από μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και το προσκλητήριο απωλεσθέντων, σκιαγράφησαν το πόνο που παραμένει βαθύς.

«Οι άνθρωποι πήγαν τζάμπα», έλεγε κάτοικος με δάκρυα στα μάτια. «Η Χρυσοστόμου Σμύρνης που κατεβαίνουμε τώρα ήταν ο δρόμος όπου πέρσι εγκλωβίσθηκαν οι άνθρωποι και απανθρακώθηκαν με τα αυτοκίνητα» θυμόταν μια κυρία, στην πορεία από το «πέταλο» της οδού Ισμήνης στο Ν. Βουτζά, όπου έγινε το τρισάγιο, μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο Ματιού, όπου τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση. Δεν ήταν όμως και κανείς από τους υπεύθυνους για τη διαχείριση της κρίσης του 2018.

Της κρίσιμης εκείνης ώρας, που μία έγκαιρη σωστή απόφαση ενδεχομένως να έσωζε δεκάδες ζωές. Δεν ήταν εκεί οι «πρώην», δηλαδή οι της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, οι δήμαρχοι. Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 102 θύματα της τραγωδίας στο Μάτι, όπως καθιερώθηκε να την αποκαλούμε για τη συντομία του λόγου, πραγματοποιήθηκαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Έναν χρόνο μετά, τα «γιατί» και τα «ποιος» δεν απαντήθηκαν από επίσημα χείλη.

Μάτι: Κύριε πρωθυπουργέ! Κάντε γρήγορα τα λόγια σας πράξη

«Δεν εμφανίσθηκε κανένας όταν έπρεπε» είναι πεπεισμένοι οι κάτοικοι – μάρτυρες της περσινής καταστροφής. Συγχρόνως, από όλους ακούγεται ότι μια από τις βασικές αιτίες για την τραγωδία ήταν ότι «δεν υπήρχε δήμαρχος». Η αναφορά είναι σαφής στο απερχόμενο δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, για τον οποίον οι κάτοικοι φαίνεται να έχουν ιδιαιτέρως αρνητική γνώμη. Την ίδια στιγμή, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας -που παραβρέθηκε στην τελετή μαζί με τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς- γνωρίζει, όπως δήλωσε, ότι η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δημαρχίας του.

«Δεν μας ειδοποίησε κανείς», «Δεν μας βοήθησε κανείς», «Μόνοι μας τα καταφέραμε» δήλωσε κατά την ομιλία του, στην Επιμνημόσυνη Δέηση, ο ΓΓ του Ναυτικού Ομίλου Ματιού Γιάννης Οικονομίδης. Αναφερόμενος σε ό,τι συνέβη πέρσι στο Μάτι, μίλησε -ως εκπρόσωπος των κατοίκων- για «Πολιτεία απούσα και μετά αλαζονική». Ζήτησε «να φροντίσει η Πολιτεία να μην ξανασυμβεί αυτό», προσθέτοντας: «Περιμένουμε από την Πολιτεία τη συνέχιση του διαλόγου». Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας, πρόσθεσε: «Κύριε πρωθυπουργέ! Κάντε γρήγορα τα λόγια σας πράξη».

Συγχρόνως, ευχαρίστησε τους εκατοντάδες ανώνυμους κυρίως πυροσβέστες, αλλά και υπαλλήλους δήμων, εθελοντές, υλοτόμους και άλλους, που βοήθησαν στη διαχείριση της καταστροφής. Όπως είπε και σε αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος στους συντοπίτες του και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν: «Μαζί, αλληλέγγυοι, νικήσαμε το φόβο και το θάνατο».

Μάτι: Σιωπή για τους νεκρούς

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο απωλεσθέντων ενώπιον των συγγενών θυμάτων και των επιζώντων εγκαυματιών. Πρώτο στον κατάλογο το βρέφος των τριών μηνών…

Μάτι: Τα συγκλονιστικά λόγια της Χριστίνας Λαμπίρη

Μάτι: Τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πέντε άμεσα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ μέσα στον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές στο Μάτι από τη φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018 ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρώτο μέτρο το άμεσο ξεμπλοκάρισμα χρημάτων που «λιμνάζουν» στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ποσό αυτό που μένει αναξιοποίητο για πάνω από έναν χρόνο ανέρχεται στο ποσό των 31 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Οι βαριά εγκαυματίες που ανέρχονται σε 58 στον αριθμό, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Μάτι έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία με τους 102 νεκρούς ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα στοιχειά που ακολουθούν:

1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις