Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / BBC: Η Ελληνίδα μαέστρος που έγραψε ιστορία στην κλασσική μουσική
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

BBC: Η Ελληνίδα μαέστρος που έγραψε ιστορία στην κλασσική μουσική

BBC: Η Karina Canellakis, είναι η πρώτη γυναίκα μαέστρος που έγραψε ιστορία στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στον κόσμο του BBC Proms.

BBC: H απόφασή της να στραφεί από το βιολί στη διεύθυνση ορχήστρας αποδείχθηκε παραπάνω από εύστοχη, αφού πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με τα γραφόμενα του BBC, έγραψε ιστορία. Ο λόγος για τη 38χρονη Karina Canellakis, την πρώτη γυναίκα μαέστρο στην Πρώτη Νύχτα του BBC Proms, του μεγαλύτερου φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο.

Η ανατριχιαστική ερμηνεία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του BBC, που διεύθυνε η Cannelakis, κλιμακώθηκε και έκλεισε με το μοναδικό Glagolitic Mass του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ και η ελληνικής καταγωγής μουσικός δήλωσε με χιούμορ και συγκίνηση ενώ κατέβαινε από τη σκηνή: «Είναι τιμή για μένα – και είμαι πολύ ιδρωμένη».

Karina Canellakis: Η αρχή της καριέρας της με μέντορα τον Simon Rattle

Η νεαρή μουσικός άρχισε την καριέρα της ως βιολονίστρια, ιδιότητα με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στο BBC Proms το 2008, ερμηνεύοντας την 6η Συμφωνία του Μάλερ. “Έπαιζα δεύτερο βιολί με την ψυχή μου και θυμάμαι απλά να κοιτάω ψηλά και να σκέφτομαι ότι δεν είχα ξαναδεί την οροφή ποτέ τόσο μακριά”.

Ο Βρετανός μαέστρος Sir Simon Rattle ήταν εκείνος που την έπεισε να αφήσει το βιολί και να πιάσει τις μπαγκέτες. “Μου είπε: “Ίσως να μη δεις πολλούς ανθρώπους σαν κι εσένα πάνω στη σκηνή, αλλά νομίζω ότι μπορείς να τα καταφέρεις””, θυμόταν αργότερα η ίδια. “Αυτό ήταν που άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου και μου έδωσε μια μικρή ώθηση μπροστά. Στην αρχή η ιδέα του να παίξω μουσική χωρίς το μουσικό όργανο στα χέρια μου ήταν για μένα αρκετά τρομακτική”.

Οι συναυλίες του φεστιβάλ BBC Prom γίνονται στην κορυφαία συναυλιακή αίθουσα Άλμπερτ Χολ. Για τη συναυλία της Cannelakis, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, είχαν σχηματίσει ουρά πάνω από 1.000 άτομα, περιμένοντας όλη τη μέρα κάτω από τη βροχή για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο των 6 λιρών. Για την Canellakis, είναι αυτοί οι ακροατές που δίνουν στο φεστιβάλ τον παλμό του. “Λατρεύω τον ενθουσιασμό του κοινού εδώ”, σχολίασε.

Μία μίνι συνέντευξη της Karina Canellakis

Karina Canellakis: Η βιογραφία της Ελληνίδας μαέστρου

Η Καρίνα Κανελλάκη, γεννημένη το 1981, είναι αμερικανίδα βιολιστής. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη μέσα σε μια οικογένεια μουσικών, που έχουν ρίζες από την Ελλάδα και τη Ρωσία. Και οι δύο γονείς της είναι καλλιτέχνες. Ο πατέρας της έγινε ηθοποιός και η μητέρα της ασχολήθηκε με το πιάνο. Από το 2005 έως το 2007, η Καρίνα ήταν βιολιστής στην φιλαρμονική του Βελγίου (Orchester-Akademie).

Το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο το έκανε το 2015 με την Ορχήστρα Επιμελητηρίου της Ευρώπης και το 2016 κέρδισε το βραβείο Conducting Award. Τον Σεπτέμβριο του 2017, έκανε το ντεμπούτο της στο The Proms, με την Συμφωνική Ορχήστρα BBC (BBC SO).

Τον Απρίλιο του 2019, η RSO Βερολίνου ανακοίνωσε την Karina ως κύρια προσκεκλημένη της. Στις 19 Ιουλίου το 2019, διηύθυνε την Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, το BBC Chorus και τους BBC Singers. Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των 125 χρόνων της Proms.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις