Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οδοντόβουρτσα – περιβάλλον: Μια άγνωστη σχέση
PLUS

Οδοντόβουρτσα – περιβάλλον: Μια άγνωστη σχέση

Οδοντόβουρτσα – περιβάλλον: Κι όμως, η οδοντόβουρτσά σου επηρεάζει το περιβάλλον.

Οδοντόβουρτσα – περιβάλλον: Σίγουρα η οδοντόβουρτσα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Όμως δυστυχώς αποτελεί και σημαντικό μέρος της «κρίσης του πλαστικού». Αν αναλογιστούμε πόσες αλλάζουμε σε ετήσια βάση, τότε μόνο θα αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος. Η πρώτη πλαστική οδοντόβουρτσα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930. Από τότε ο συνολικός αριθμός από τις πλαστικές οδοντόβουρτσες που παράγονται, χρησιμοποιούνται και μετά πετιούνται κάθε χρόνο αυξάνεται συνεχώς. Η περιβαλλοντική ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

Αρχικά, οι οδοντόβουρτσες ήταν φτιαγμένες από φυσικά υλικά. Όμως στον 20ο αιώνα οι κατασκευαστές άρχισαν να εντάσσουν στον σχεδιασμό το νάιλον και άλλα είδη πλαστικού.  Το πλαστικό έχει τεράστια διείσδυση στον σχεδιασμό της οδοντόβουρτσας. Φανταστείτε ότι σχεδόν αδύνατο να καθαρίσουμε τα δόντια μας χωρίς να χρησιμοποιούμε μια πλαστική οδοντόβουρτσα. Το πλαστικό ως υλικό φθείρεται πολύ αργά στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει σχεδόν κάθε οδοντόβουρτσα που φτιάχτηκε από το 1930 είναι ακόμα ζωντανή, ως σκουπίδι. Για να καταλάβετε τη χρονική… αντοχή του πλαστικού, παραθέτουμε σχετικές πληροφορίες από τη Greenpeace.

Οδοντόβουρτσα – περιβάλλον: Η αντοχή του πλαστικού

«Τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, αν και χρησιμοποιούνται για ελάχιστα λεπτά, παραμένουν στο περιβάλλον επί δεκαετίες, ακόμη και εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίον αξιοποιούμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο αποτελεί μια τεράστια πληγή τόσο για την οικονομία μας, όσο και για το φυσικό μας περιβάλλον. Απαιτείται μια ριζική αναθεώρηση των καταναλωτικών μας συνηθειών, αλλά και των πολιτικών αποφάσεων που χρειάζονται για τη δημιουργία μιας οικονομίας όπου η αξία των προϊόντων και των υλικών θα διατηρείται εντός της οικονομίας για όσο το δυνατόν περισσότερο», αναφέρει ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι οι οδοντόβουρτσες από bamboo

Σύμφωνα με την οργάνωση, στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Πλαστικά σκουπίδια έχουν εντοπιστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του βυθού της. Από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα μεγαλύτερα βάθη της και σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της. Στην Ελλάδα από τους 180.000 έως 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως (το σύνολο της ετήσιας ζήτησης σε πλαστικό υπολογίζεται κοντά στους 500.000 τόνους), μόλις ένα μικρό ποσοστό από αυτήν την ποσότητα ανακυκλώνεται. Αυτό εξαιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και της απουσίας ενός θεσμικού πλαισίου που αποθαρρύνει την παραγωγή και ζήτηση πλαστικού μίας χρήσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις