Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Από 35 έως 311 ευρώ κέρδος – Ποιοι είναι οι πιο “τυχεροί”
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ

ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Από 35 έως 311 ευρώ κέρδος – Ποιοι είναι οι πιο “τυχεροί”

ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Περισσότερο ωφελημένοι από το μέτρο Μητσοτάκη θα είναι οι μικροιδιοκτήτες που θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 30%.

ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Μεγάλο κέρδος θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία εξήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωση η νέα κυβέρνηση αφορά όλους τους κατόχους ακινήτων και θα ισχύσει μάλιστα άμεσα από το 2019. Και όχι το 2020 όπως προέβλεπε η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Από αυτό το μέτρο ανακούφισης για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι μικροιδιοκτήτες που θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 30%. Ωστόσο και η μεσαία τάξη θα δει σημαντική μείωση της τάξης του 20%.

Οι περίπου 15.000 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ.ευρώ θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 10%. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν όφελος από 35 έως και 311 ευρώ. Η απόφαση της κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά και την ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση που συνδυάζεται με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής όπως είναι η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στόχος είναι να πάρει μετά από μία δεκαετία κρίσης ξανά εμπρός ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς και σειρά επαγγελμάτων που συνδέονται με αυτόν. Πρόκειται για μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που αφαιρεί φορολογικό βάρος από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που υπερφορολογείται τα τελευταία χρόνια.

ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Πίνακας

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ οδηγεί και στην ανατίμηση της περιουσίας των πολιτών

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται ότι ο ΕΝΦΙΑ αφορά πρωτίστως όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεν λαμβάνεται υπόψιν η επίδραση που έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην αξία του ακινήτου. Διότι η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος ή ενός οικοπέδου αυξάνεται σημαντικά όταν είναι γνωστό πως ο ΕΝΦΙΑ που θα χρειαστεί να πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι μειωμένος έως και κατά 30%. Και αυτό αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες που κατέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Πώς υπολογίζεται

Τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περιέγραψε ο υφυπουργός φορολογικής πολιτικής Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε πως η μείωση θα είναι 30% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ, δηλαδή για όσους ανήκουν στην χαμηλή κατηγορία. Απο ‘κει και πέρα, 20% θα είναι η μείωση για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας από 60.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ, ενώ οι από 1.000.000 ευρώ και πάνω θα δουν μείωση 10%. Οι αξίες των ακινήτων θα προσδιοριστούν με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.

Η «έκπληξη» Μητσοτάκη

Χθες στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε… συγγνώμη γιατί «αθέτησε» την προεκλογική του δήλωση για μειώσεις φόρων από το 2020. Θα γίνουν όπως είπε από τώρα. «Πείτε το και κωλοτούμπα. Γίνονται και θετικές κυβιστήσεις όταν υπάρχει πρόγραμμα» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 22% από τον Αύγουστο, αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων, καταργούνται τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης. Όλες οι φοροαπαλλαγές θα βρίσκονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί ως κατεπείγον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις