Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νίκος Λαβράνος συνθέτης: Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Λαβράνος συνθέτης: Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών

Νίκος Λαβράνος συνθέτης: Η ζωή και το έργο του σπουδαίου συνθέτη που έφυγε χθες από τη ζωή.

Νίκος Λαβράνος συνθέτης: Έφυγε χθες από τη ζωή ο συνθέτης Νίκος Λαβράνος, σε ηλικία 86 ετών. Είναι ένας σημαντικός μουσικός, συνθέτης και μαέστρος με καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, του οποίου η μουσική και τα τραγούδια αγαπήθηκαν πολύ, όπως το «Για Πάντα Μαζί», του οποίου υπογράφει τη μουσική και το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Πάριος. Με την σύζυγό του Μίλλη Καραλή είχαν μια κοινή πορεία στη μουσική. Η Μίλλη Καραλή γεννήθηκε στο Δασόλοφο Φαρσάλων, αλλά οι ρίζες της βρίσκονται στα Άγραφα. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Μαρούσι, γεμάτα μουσική και κινηματογράφο. Από Χατζηδάκι, ελαφρά ελληνικά και Χιώτη μέχρι rock n roll. Από τη στιγμή που γνώρισε τον Νίκο Λαβράνο, συνεργάστηκε αποκλειστικά μαζί του, καθώς ήταν ο άντρας που σημάδεψε την καριέρα και τη ζωή της. Το ζευγάρι παρέμενε μαζί για δεκαετίες αγαπημένο και ερωτευμένο μέχρι το τέλος. Η απαρηγόρητη και συντετριμμένη σύζυγος μετά τον χαμό του, αποχαιρέτησε τον Νίκο Λαβράνο μέσα από τον λογαριασμό της στο Facebook κάνοντας μια συγκινητική ανάρτηση.

Η δημοσίευση της συζύγου του

Νικο μου…. Ακριβε μου…. Αγαπημενε μου συντροφε στη ζωη και στο υπεροχο ταξιδι μας στη μουσικη!…. Πως να πω το…

Gepostet von Millie Karali am Sonntag, 21. Juli 2019

Το ζευγάρι σε παλαιότερες στιγμές ευτυχίας

Νίκος Λαβράνος: Ποιος ήταν

Ο συνθέτης και μουσικός Νίκος Λαβράνος ξεκίνησε την καριέρα του στην ορχήστρα που έφτιαξε ο αδελφός του Γεράσιμος Λαβράνος παίζοντας κυρίως κρουστά. Χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο “Νίκος Σκέμπρης” όταν το 1971 συνεργαζόταν δισκογραφικά με τον Γιάννη Πουλόπουλο. Ο Νίκος Λαβράνος έγραψε τραγούδια κυρίως για την σύζυγο του Μίλλη Καραλή ενώ έγραψε τραγούδια και για άλλους τραγουδιστές όπως η Μούσχουρη, η Μαρινέλλα, ο Δάκης, η Μοσχολιού, ο Αδαμαντίδης, ο Άγγελος Διονυσίου, ο Καλατζής, η Γαλάνη, ο Βοσκόπουλος, ο Πάριος και άλλοι. Τα δύο αδέλφια κατάγονταν από την Κέρκυρα.

Νίκος Λαβράνος: Ο Γεράσιμος αποτελούσε την έμπνευσή του

Ο Γεράσιμος Λαβράνος γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1935 στην Κέρκυρα. Σε νεαρή ηλικία ήταν μέλος της τοπικής φιλαρμονικής εταιρείας «Νίκος Μάντζαρος» παίζοντας κόρνο. Ξεκινά έπειτα μαθήματα πιάνου και θεωρητικών αλλά μετά από προτροπή του δασκάλου του Σπ. Μεταλληνού στράφηκε από τις κλασσικές σπουδές στη τζαζ μουσική. Στην Αθήνα συνέχισε τις σπουδές του και εντάχθηκε στη Ορχήστρα του Γιώργου Μουζάκη και έπειτα δημιούργησε τη δική του ορχήστρα.Το 1958, έγραψε και το πρώτο του τραγούδι, «Χέρι χέρι», σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη, το οποίο γυρίστηκε σε δίσκο κάνοντας μεγάλη επιτυχία.

Δημιούργησε δεκάδες συνθέσεις τις οποίες ερμήνευσαν κορυφαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού της εποχής εκείνης, ενώ πραγματοποίησε και πολλές περιοδείες στο εξωτερικό διασκευάζοντας εξαιρετικά γνωστά ελληνικά τραγούδια. Έγραψε, επίσης, μουσική για περίπου 25 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Πέθανε στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου 2015 σε ηλικία 80 ετών.

Νίκος Λαβράνος συνθέτης: Το τραγούδι ορόσημο

To 1981 έγραψε τη μουσικής της μεγάλης επιτυχίας του Γιάννη Πάριου «Για Πάντα Μαζί» σε  στίχου Δημήτρη Ιατρόπουλο.

Οι στίχοι:

Να μ’ αγαπάς να μη νιώθω μονάχος,
να μ’ αγαπάς τρυφερά σαν παιδί.
Να `μαι το κύμα και να `σαι ο βράχος,
να `μαι η φλόγα και να `σαι κερί.

Για πάντα μαζί, για πάντα μαζί
σ’ αυτό τ’ ανηφόρι που λέμε ζωή,
για πάντα μαζί κι αν έρθουν καημοί
μαζί θα μας βρούνε, για πάντα μαζί.

Να μ’ αγαπάς αν πιστεύεις σε μένα,
να μ’ αγαπάς δίχως πώς και γιατί.
Φεύγουν για πάντα της μοίρας τα τρένα
διάλεξε ένα και πάμε μαζί.

Το φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής του
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις