Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρίστριες Μαρόκο – τζιχαντιστές: Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Ισλαμιστές που αποκεφάλισαν τις νεαρές
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρίστριες Μαρόκο – τζιχαντιστές: Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Ισλαμιστές που αποκεφάλισαν τις νεαρές

Τουρίστριες Μαρόκο - τζιχαντιστές: Οι δράστες, στο όνομα του Αλλάχ, τις αποκεφάλισαν και ανάρτησαν το βίντεο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τουρίστριες Μαρόκο – τζιχαντιστές: Τη θανατική ποινή επέβαλε το αντιτρομοκρατικό δικαστήριο του Μαρόκου σε τρεις άνδρες που δολοφόνησαν με άγριο τρόπο δύο Σκανδιναβές τουρίστριες τον περασμένο Δεκέμβριο, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, ο Αμπντεσαμάντ Ετζούντ, ένας πλανόδιος μικροπωλητής 25 ετών, ομολόγησε ότι οργάνωσε την εκδρομή του θανάτου, μαζί με δύο συνεργούς του, τον 27χρονο μαραγκό Γιουνές Ουαζιγιάντ και τον 33χρονο Ρασίντ Αφάτι, ο οποίος βιντεοσκόπησε τη δολοφονία. Η 24χρονη Λουίζα Βεστεράγκερ Γέσπερσεν, φοιτήτρια από τη Δανία και η φίλη της, η Μάρεν Ούλαντ, 28 ετών, από τη Νορβηγία, δολοφονήθηκαν ενώ έκαναν κάμπινγκ σε μια απομονωμένη περιοχή στον Άνω Άτλαντα, σε μια ορεινή περιοχή του νότιου Μαρόκου που προτιμούν πολλοί πεζοπόροι.

Οι δράστες τις αποκεφάλισαν και ανάρτησαν το βίντεο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ως ύποπτοι για τις δολοφονίες και για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα είχαν προσαχθεί σε δίκη, στο Σαλέ, κοντά στο Ραμπάτ, συνολικά 24 άνδρες.  Εκτός από τους τρεις που καταδικάστηκαν σε θάνατο, στους υπόλοιπους 21 επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από πέντε χρόνια μέχρι και ισόβια. Μεταξύ αυτών είναι και ένας Ισπανοελβετός, που ασπάστηκε το Ισλάμ και σήμερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών για “συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης”. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει αθώος.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους τρεις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για τις δολοφονίες, καθώς και έναν τέταρτο συνεργό τους, να αποζημιώσουν με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ντιρχάμ (περίπου 190.000 ευρώ) τους γονείς της Μάρεν Ούλαντ. Απέρριψε όμως το αίτημα της οικογένειας της Γέσπερσεν η οποία ζητούσε αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων ντιρχάμ (930.000 ευρώ) από το μαροκινό κράτος για την “ηθική ευθύνη” του στη δολοφονία.

Louisa Vesterager Jespersen και Maren Ueland

Εάν οι τρεις άνδρες εκτελεστούν θα πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της θανατικής ποινής στο Μαρόκο από το 1993, καθώς έκτοτε ισχύει άτυπο μορατόριουμ. Η μητέρα της 24χρονης Γέσπερσεν έστειλε επιστολή στο δικαστήριο, η οποία αναγνώστηκε στην αίθουσα, ζητώντας την θανάτωση των κατηγορούμενων. «Το δικαιότερο πράγμα θα ήταν να δώσετε σε αυτά τα τέρατα την θανατική ποινή που αξίζουν», έγραψε, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.

Οι δράστες:
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις