Τσελέντης – Λέκκας: Καυγάς on air για τους σεισμολόγους

ΕΛΛΑΔΑ

Τσελέντης – Λέκκας: Καυγάς on air για τους σεισμολόγους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσελέντης - Λέκκας: Άγριος καυγάς μεταξύ των δύο σεισμολόγων έγινε στον αέρα της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ, με αφορμή τις καταγγελίες του Τσελέντη εναντίον του ΟΑΣΠ.

20.07.2019 | 17:17

Τσελέντης – Λέκκας: Ο ΟΑΣΠ έχει 35 χρόνια ιστορία και μεγάλη αναγνώριση του έργου του από την ελληνική κοινωνία, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Ο γνωστός σεισμολόγος απαντά στις καταγγελίες του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητή Άκη Τσελέντη, ότι ο «ΟΑΣΠ δεν έπαιξε χθες το ρόλο του». Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι ο κ Τσελέντης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. Όπως τόνισε, από τη διοίκηση του ΟΑΣΠ πέρασαν κορυφαίοι καθηγητές και επιστήμονες της χώρας όπως ο Ι. Δρακόπουλος, ο Β. Παπαζάχος, ο Δ. Παπανικολάου, ο Κ . Μαρκόπουλος και ο Γ. Σταυρακάκηs.

Ανέφερε επίσης ότι «ο κ. Τσελέντης ήταν 20 χρόνια μέλος της επιτροπής σεισμικής επικινδυνότητας και δεν πήγαινε ποτέ στις συνεδριάσεις της». Υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, δεν τον συμπεριέλαβε στην παρούσα σύνθεση της επιτροπής «γιατί εκκρεμούσε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει για επικείμενο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα». Ανταπαντώντας ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «ποτέ δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του».

Τσελεντής – Λεκκάς: Διαφωνία για τον χθεσινό σεισμό

Διαφορετική άποψη σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε χθες, 19 Ιουλίου, έχουν οι γνωστοί σεισμολόγοι. Το ρήγμα της Πάρνηθας είναι αυτό που έφερε διχασμό ανάμεσα τους, καθώς ο κ. Τσελέντης είναι σίγουρος ότι ο σεισμός προήλθε από εκεί. Αντίθετα, ο κ. Λέκκας θεωρεί ότι ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1999.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μίλησε στο Open TV για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική. «Πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό. Αναμένονται μετασεισμοί αλλά όχι του ίδιου μεγέθους, σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη.  «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», δήλωσε στο Οpen TV.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Σεισμός – Αθήνα: 49 μετασεισμοί μετά τον κύριο σεισμό

Σαράντα εννέα μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μέχρι τις 06.00 από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού στη Μαγούλα, των 5,1 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες.

Σεισμός – Αθήνα: Τι λένε τα γερμανικά μέσα για τον σεισμό

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, στην Αθήνα απασχόλησε τις σελίδες του γερμανικού Τύπου. Υπό τον τίτλο «Δυνατός σεισμός συγκλονίζει την Αθήνα» το περιοδικό Spiegel αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Βορειοδυτικά της ελληνικής πρωτεύουσας εκδηλώθηκε δυνατός σεισμός. Ακολούθησε διακοπή ρεύματος και προβλήματα στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας».

Το περιοδικό επισημαίνει ότι «Στην Ελλάδα γίνονται τακτικά σεισμοί, οι οποίοι όμως σπάνια προκαλούν θύματα. Το 1999 στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σεισμό 5,9 Ρίχτερ».

Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL στην ιστοσελίδα του μεταδίδει ότι «στην ιστοσελίδα του το Γερμανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών του Πότσνταμ κάνει λόγο για σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σεισμολόγων η δόνηση ενδέχεται να έφτασε και το 5,3.

Η εφημερίδα Welt μεταφέρει προειδοποίηση του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη: «Όποιος διαπιστώνει ζημιές στο σπίτι του θα πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και να μην μπει μέσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι ήταν ο κύριος σεισμός – ωστόσο δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα επ’ αυτού.

Exit mobile version