Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τεράστια σφυρίδα – Πύλος: Ψάρι γίγας “κατατρόμαξε” τους κατοίκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τεράστια σφυρίδα – Πύλος: Ψάρι γίγας “κατατρόμαξε” τους κατοίκους

Τεράστια σφυρίδα - Πύλος: Άφωνοι έμειναν οι κάτοικοι της Πύλου με ένα γιγάντιο ψάρι που πιάστηκε από ερασιτέχνη ψαρά.

Τεράστια σφυρίδα – Πύλος: Μια σφυρίδα 17,5 κιλών ψάρεψε ερασιτέχνης ψαράς στην Πύλο, στον όρμο του Ναβαρίνου και δεν πίστευε στα μάτια του. «Ήταν η ψαριά της ζωής του» επεσήμανε φίλος του τυχερού ψαρά που μίλησε στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης για το τεράστιο ψάρι, ενώ η φωτογραφία μιλά από μόνη της. Πρόκειται για ένα ψάρι με πεντανόστιμο κρέας. Η σφυρίδα έχει χαρακτηριστικό πράσινο σκούρο προς χάλκινο χρώμα, ενώ μερικές φορές μπορεί το χρώμα της να είναι και καφέ.

Έχει προτεταμένη κάτω σιαγόνα και μεγάλο στόμα. Στο σώμα μιας σφυρίδας υπάρχουν 4 με 5 σκούρες κάθετες ραβδώσεις. Μοιάζει με τον ροφό και τη στήρα. Φτάνει έως 25kg σε βάρος και 120cm σε μήκος. Η μέγιστή της ηλικία θεωρείται τα 17 έτη. Τρέφεται με μικρότερα κυρίως ψάρια και πλάσματα της θάλασσας, όπως τα κεφαλόποδα, αλλά και με οστρακόδερμα. Μπορεί κανείς να την συναντήσει στις δυτικές ακτές της Αφρικής, αλλά και στην νότια Μεσόγειο. Το καλοκαίρι συνήθως βρίσκεται σε βαθιά νερά, ενώ τον χειμώνα σε πιο ρηχά.

Τεράστια σφυρίδα: Διπλάσια είχαν πιάσει το 2017 στην Πάτρα

Μια σφυρίδα 35 κιλών και πάνω από 1 μέτρο σε μήκος πιάστηκε τον Ιούνιο του 2017 στο παραγάδι του Αντρέα που στέκει δίπλα στο τεράστιο ψάρι και δείχνει.. τόσο μικρός! Το αλίευμα είδαμε να κρέμεται στην είσοδο γνωστού ιχθυοπωλείου του κέντρου της Πάτρας και θελήσαμε να μάθουμε λεπτομέρειες για την ονομασία του, τα νερά που αλιεύθηκε και το μέσο για το ψάρεμά του.

Όπως τόνισε τότε ο ψαράς πρόκειται για μια σφυρίδα βλάχο, όπως είναι πιο γνωστό το ψάρι στην γλώσσα των ψαράδων, το οποίο ζυγίστηκε στα 35 κιλά και μέχρι τις 09.00 το πρωί της Τετάρτης ήταν ακόμη ζωντανό, αν και είχε πιαστεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μέλλον ενός τέτοιου αλιεύματος.. θα κοπεί σε φέτες τις επόμενες ώρες και θα πωληθεί τμηματικά στους πελάτες που θα θελήσουν ένα μικρό κομμάτι από αυτό το εξαιρετικό ψάρι.

Σφυρίδα: Διατροφική αξία

Η σφυρίδα είναι ένα ψάρι που μπορεί να μας καλύψει αρκετές διατροφικές ανάγκες. Είναι χαμηλής θερμιδικές αξίας (118 kcal/ 100γρ), με μόνο με 2% λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνών και αμινοξέων και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο που δρα σαν αντιοξειδωτικό στον οργανισμό. Επίσης το σελήνιο φαίνεται ότι μπορεί να έχει αντικαρκινικές δράσεις και να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6 (βοηθά στο νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό), βιταμίνης Β12, επιδρά στο νευρικό σύστημα, συμμετέχει στη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων και τον μεταβολισμό της τροφής και παντοθενικού (βοηθά στην παραγωγή ενέργεια. Ακόμα μπορεί να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες μας σε φώσφορο και κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Τέλος, τα 100 γραμμάρια σφυρίδα έχουν 265mg ω3 λιπαρά οξέα και 47mg χοληστερόλης, ποσότητα αρκετά υψηλή για ημερήσια κατανάλωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις