Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Αθήνα: 49 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ – Τι λέει ο Λέκκας
ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΝΥΧΤΑ

Σεισμός Αθήνα: 49 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ – Τι λέει ο Λέκκας

Σεισμός Αθήνα: Συνεχίζεται με ομαλή εξέλιξη η μετασεισμική ακολουθία της σεισμικής δόνησης των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Αττική την Παρασκευή.

Σεισμός Αθήνα: Σαράντα εννέα μετασεισμοί σημειώθηκαν μέχρι τις 06.00 από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού στη Μαγούλα, των 5,1 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός». Όπως είπε ο κ. Λέκκας στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία.Ο κ. Λέκκας – που διανυκτέρευσε στον ΟΑΣΠ – υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στο Ψυχικό η οποία εκτίμησε την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Αττική. Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέγνωσε το πόρισμα της Επιτροπής και ανέφερε πως τα μέλη της συγκλίνουν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά. Ο σεισμός, ανέφερε, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σεισμός Αθήνα: Λέκκας – Εκτονώνεται η σεισμική δραστηριότητα

Ο κ. Μακρόπουλος παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και των άλλων φορέων. Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας και σημείωσε πως μέχρι αργά το βράδυ σημειώθηκαν περίπου 40 μετασεισμοί. Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας. Στη συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σεισμός Αθήνα: Στους Δήμους οι δηλώσεις για τις ζημιές

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο. Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.

Σεισμός Αθήνα: Το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού στην Μαγούλα

Εικόνες από τη Μαγούλα Αττικής, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στην Αθήνα που ταρακούνησε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο ισχυρός σεισμός που το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο δίνει εντάσεως 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.13 το μεσημέρι και είχε επίκεντρο μόλις 4χλμ από τη Μαγούλα Αττικής. Το κανάλι Up Drones στο YouTube κατέγραψε εικόνες από ψηλά στην περιοχή λίγες ώρες μετά τον σεισμό.

Σεισμός Αθήνα: Ο απολογισμός, πόσοι τραυματίστηκαν

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής την Αττική, «ταρακούνησε» τους κατοίκους της Αθήνας, αλλά ευτυχώς δεν άφησε θύματα, παρά μόνο ελαφρείς τραυματισμούς από τζάμια που έσπασαν, καθώς και υλικές ζημιές σε αρκετά κτίρια του Λεκανοπεδίου. Ρωγμές προκλήθηκαν και σε σπίτια στη Μάνδρα, σοβάδες έπεσαν στο Περιστέρι.

Μία έγκυος και ένα παιδί με ελαφρά τραύματα παραμένουν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε και μετέφερε Βελγίδα υπήκοο, σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αρχικά στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο είναι καλά, και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Φέρει ελαφρά τραύματα και ενδέχεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» παραμένει για προληπτικούς λόγους παιδί που μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα από το Καματερό με ιδιωτικό μέσο. Επίσης, μικρός αριθμός πολιτών επισκέφθηκαν νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς έφεραν μικροτραυματισμούς.

Παράλληλα, ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, εξαιτίας υπερφόρτωσης όλων των δικτύων, αφού αμέσως μετά το σεισμό όλοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους. Ο σεισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω, ενώ έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρήθηκαν στους κεντρικούς κυκλοφοριακούς κόμβους της πρωτεύουσας.

Στην Αθήνα, κατέρρευσε τμήμα της οροφής στο παλιό κτίριο της τράπεζας Marfin, στην οδό Σταδίου. Σοβάδες έπεσαν στο δρόμο από παλιό κτίριο στο Μοναστηράκι, στην οδό Ερμού 90, προκαλώντας ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ αποκολλήθηκε και έπεσε ο σταυρός από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου.Μάρμαρα έπεσαν και από το κτίριο του δημαρχείου της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά. Κομμάτια τοίχου υποχώρησαν και έπεσαν και από εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Πειραιώς. Αλλά και στον Πειραιά, στο λιμάνι, κατέρρευσε ο παλιός ταινιόδρομος στην πύλη Ε1 και προκλήθηκαν ζημιές σε παλιό κτίριο στην Ομήρου Σκυλίτση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις