Πρόεδρος Βουλής 2019: Ο Κώστας Τασούλας “έσπασε” τα ρεκόρ – Μόνο ένα κόμμα δεν τον ψήφισε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Βουλής 2019: Ο Κώστας Τασούλας “έσπασε” τα ρεκόρ – Μόνο ένα κόμμα δεν τον ψήφισε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πρόεδρος Βουλής 2019: Η θητεία του Κωνσταντίνου Τασούλα ξεκινά με μια μοναδικότητα καθώς έχει την τιμή να είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής που η καταγωγή του έλκει από την Ήπειρο.

18.07.2019 | 12:02

Πρόεδρος Βουλής 2019: Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου η υποψηφιότητα του κ. Κώστα Τασούλα για την θέση του Προέδρου της Βουλής. Τον βουλευτή Ιωαννίνων με την Νέα Δημοκρατία ψήφισαν 283 βουλευτές καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου με 235 ψήφους. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην παρθενική του ομιλία προτίμησε να κάνει μια γενική τοποθέτηση για τον ρόλο που πρέπει να έχει το κοινοβούλιο και όχι μια τεχνοκρατική ομιλία με τα βασικά σημεία του «οδικού χάρτη» των επικείμενων αλλαγών.

Θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης παραλαβής από τον απερχόμενο πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση και στην συνέχεια θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια προκειμένου να εκλέξει τους νέους αντιπροέδρους. Υπενθυμίζεται ότι για τις θέσεις των αντιπροέδρων έχουν προταθεί: Χ. Αθανασίου, Ν. Κακλαμάνης, Θ. Μπούρας από την ΝΔ, Δ. Βίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, Σ. Σακοράφα από το ΜεΡΑ25 και Απ. Αβδελάς από την Ελληνική Λύση.

Πρόεδρος Βουλής 2019: Μεταξύ των βασικών αρχών και προκλήσεων που ανέπτυξε ο κ. Τασούλας ανέφερε είναι «να συνεχισθεί ή να διορθωθεί και προφανώς να διευρυνθεί το πολύπτυχο και πολυσήμαντο έργο της Βουλής:

– στις διεθνείς της σχέσεις

– στην παρακολούθηση της διπλωματικής διεκδίκησης των οφειλών από τους παγκοσμίους πολέμους

– στην παιδευτική της αποστολή

– στη διάδοση της γνώσης της πολιτικής μας ιστορίας

– στην τηλεοπτική της παρουσία

– στους πολύτιμους στόχους του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του εορτασμού των δύο αιώνων από το 1821

– χρέος μας είναι να συμβάλλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας

Κώστας Τασούλας: Το έργο της Βουλής, δεν είναι βασικά ποσοτικό, αλλά ποιοτικό

«Η Κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της».

«Να γιατί στη Βουλή δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού! Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία, να γιατί καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές, να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί!

Αν η Κυβέρνηση μετά την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού καλείται σε πολλαπλές βελτιώσεις και ανασυγκροτήσεις, η αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου είναι εξίσου, αν όχι επιτακτικότερη, ανάγκη.

Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, σοβαρά και υπεύθυνα και οφείλω, διευθύνοντας τις εργασίες του Σώματος, ως Πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα, να μεριμνώ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης. Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Νίκο Βούτση για την ενδελεχή ενημέρωση που ο ίδιος και οι συνεργάτες του μου παρείχαν».

Exit mobile version