Μητσοτάκης – φορολογία: Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – φορολογία: Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης - φορολογία: Σημαντικές στοχευμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης στο πεδίο της φορολογίας, αλλά και σειρά από αναπτυξιακά κίνητρα και μεταρρυθμίσεις.

18.07.2019 | 08:36

Μητσοτάκης – φορολογία: Έτοιμος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για μείωση της φορολογίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις 30 Ιουλίου. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να την θέσει υπό διαπραγμάτευση. Στις συζητήσεις που γίνονται με τους θεσμούς, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, όμως είναι αποφασισμένη να τους πετύχει εφαρμόζοντας το δικό της μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,9% -το χαμηλότερο που έχει επιτύχει το ελληνικό δημόσιο – αποτέλεσε το ισχυρότερο χαρτί του πρωθυπουργού στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οι αγορές, που αποτελούν τον αυστηρότερο κριτή για την πορεία της οικονομίας, εμπιστεύονται την κυβέρνηση και το πρόγραμμα της. Δεν έχουν λόγο να το αμφισβητήσουν οι εταίροι», σημειώνει κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι η επιτυχής έκδοση του ομολόγου είναι μια σαφής ένδειξη αποδοχής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Αποφασισμένος για το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής

Το μήνυμα που εκπέμπεται προς τους θεσμούς είναι ότι δεν έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που δεν αξίζει την εμπιστοσύνη, όπως συνέβη πολλές φορές επί ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον επικεφαλής του ESM ότι «η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους», όμως ο τρόπος επίτευξης είναι καθαρά υπόθεση της κυβέρνησης και «δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση». Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί καμία σύγκρουση, κάνει σαφές ότι υπάρχει απόφαση να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που επιτυγχάνει τους στόχους, χωρίς να πνίγει την οικονομία με την υπερφορολόγηση.

Μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας -κεντρικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης- η χώρα μπορεί να εξέλθει από την μακροχρόνια κρίση, σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Αποτελεί, επίσης, πεποίθηση ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει το δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Αυτό το μονοπάτι, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι το ασφαλέστερο για να οδηγήσει, σε δεύτερο χρόνο, στην επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μητσοτάκης – φορολογία: Φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη – Στήριξη στην αγορά ακινήτων, μερικά από όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο

Με έμφαση στην μεσαία τάξη και με στόχο μία “δικαιότερη φορολογία που απελευθερώνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα” σχεδιάζεται:

– Διατήρηση αφορολογήτου και μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000.

– Νέα φορολογική κλίμακα με χαμηλότερο ανώτερο φορολογικό συντελεστή.

– Κατάργηση, σταδιακά, του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

– Αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Υπολογίζεται στα 730 ευρώ μέχρι το 2022.

– Σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της επόμενης τετραετίας.

– Μείωση ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Στο πλατό της εκπομπής «One Line», η φοροτεχνικός Σάντρα Γεράγγελου, έριξε «φως» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δείτε ακόμη:

Νομοσχέδια Μητσοτάκη: Κατάργηση ασύλου, Εξάρχεια, μεταναστευτικό

Exit mobile version