Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

09

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Τουταγχαμών – σαρκοφάγος: Συντήρηση για πρώτη φορά
PLUS

Τουταγχαμών – σαρκοφάγος: Συντήρηση για πρώτη φορά

Τουταγχαμών - σαρκοφάγος: Η επίχρυση σαρκοφάγος του Τουταγχαμών συντηρείται για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τουταγχαμών –  σαρκοφάγος: Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του φαραώ της 18ης Δυναστείας Τουταγχαμών το 1922. Η ανακάλυψη έγινε στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ. Ο τάφος είχε μείνει ανέπαφος και περιείχε περίπου 5.000 αντικείμενα.Από τότε για πρώτη φορά τώρα ομάδα ειδικών ξεκίνησε τη συντήρηση στην επίχρυση σαρκοφάγο του. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Το φέρετρο και ο θησαυρός που βρέθηκε στον ασύλητο τάφο του νεαρού βασιλιά θα αποτελέσουν τα κορυφαία εκθέματα του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM). Αυτό θα εγκαινιαστεί επισήμως στα τέλη του 2020 κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας. Το GEM κατασκευάζεται εδώ και περίπου 15 χρόνια και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ιαπωνία.

Τουταγχαμών –  σαρκοφάγος: Η συντήρηση

Το υπουργείο ανέφερε ότι η σαρκοφάγος μεταφέρθηκε από τη νότια Αίγυπτο στο GEM πριν από τρεις ημέρες. Αυτό ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησής της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του μουσείου, το φέρετρο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, όπως ρωγμές στις χρυσές επιστρώσεις. Αναμένεται ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου οκτώ μήνες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις