Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελ Τσάπο – ισόβια: Μέσα για πάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Ελ Τσάπο – ισόβια: Μέσα για πάντα

Ελ Τσάπο – ισόβια: Το τέλος του βαρόνου του ναρκωτικών.

Ελ Τσάπο – ισόβια: Τέλος της ιστορίας για τον Χοακίν Γκουσμάν ή Ελ Τσάπο. Ο Μεξικανός μεγαλοβαρόνος των ναρκωτικών κρίθηκε χθες ένοχος και για τις 10 κατηγορίες που τον βάρυναν. Δικαστήριο της Νέας Υόρκης των καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και σε ακόμη 30 χρόνια φυλάκιση. Οι δικηγόροι του, ωστόσο, ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής αυτής απόφασης. Ο Ελ Τσάπο θεωρείται ο ισχυρότερος έμπορος ναρκωτικών μετά το τέλος της «βασιλείας» του Κολομβιανού Πάμπλο Εσκομπάρ το 1993. Καταγόταν από τα βουνά της Sierra Madre της πολιτείας Σιναλόα στο βορειοδυτικό Μεξικό.

Ως επικεφαλής του τοπικού καρτέλ ο «Ελ Τσάπο» προτιμούσε την καλλιέργεια μαριχουάνας και παπαρούνας. Οι καλλιέργειές του κάλυπταν μια έκταση πάνω από 23 χιλιάδες μίλια μέσα στο Μεξικό. Η περιοχή αυτή είναι μεγαλύτερη από το κράτος της Κόστα Ρίκα. Το δίκτυο διέθετε συνεργάτες σε 17 από 32 πολιτείες του Μεξικού. Δίκτυο συνεργατών όμως υπήρχε και σε σχεδόν 50 χώρες, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ.

Ελ Τσάπο – ισόβια: Η δράση του καρτέλ της Σιναλόα

Το καρτέλ της Σιναλόα είναι γνωστό για την παγκόσμια δράση του. Δραστηριότητά του έχει καταγραφεί στην Αυστραλία, το Χογκ Κόνγκ και τις Φιλιππίνες. Παράλληλα, μελετητές εκτιμούν πως διευρύνει το δίκτυό του σε πιο «παρθένες» αγορές, όπως η Ασία και η Αφρική.

Ελ Τσάπο – ισόβια: Η σύλληψη

Ο «Ελ Τσάπο» συνελήφθη από τις Αρχές το 1993 στη Γουατεμάλα, μετά από την ανταλλαγή πυροβολισμών και την εκτέλεση ενός καθολικού ιερέα. Παρέμεινε στις φυλακές του Μεξικού μέχρι το 2001, όταν και το έσκασε κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα ρούχα. Η αστυνομία τον κυνηγούσε για 13 χρόνια. Τελικά κατάφεραν να τον συλλάβουν σε ένα προάστιο της Σιναλόα τον Φεβρουάριο του 2014. Επτά μήνες αργότερα, κατάφερε και πάλι να το σκάσει από τις φυλακές μ’ έναν κινηματογραφικό τρόπο. Έσκαψε το πάτωμα και κατάφερε να ξεφύγει από τον αγωγό.

Κατάφερε να κρυφτεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 και πάλι στην περιφέρεια όπου ιδρύθηκε το καρτέλ του, ωστόσο συνελήφθη ξανά. Στη διάρκεια της δίκης του παρουσιάστηκαν στοιχεία για την εμπλοκή του σε εκατοντάδες δολοφονίες, επιθέσεις, απαγωγές αλλά και φριχτά βασανιστήρια σε αντιπάλους του αλλά και πρώην συνεργάτες του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις