17χρονη πέθανε: Από μηνιγγίτιδα και όχι Έμπολα κατέληξε η ανήλικη στο Νοσοκομείο Νίκαιας

ΕΛΛΑΔΑ

17χρονη πέθανε: Από μηνιγγίτιδα και όχι Έμπολα κατέληξε η ανήλικη στο Νοσοκομείο Νίκαιας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

17χρονη πέθανε: Μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ο μολυσματικός παράγοντας που ανιχνεύτηκε στις πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις της άτυχης 17χρονης από την Ιταλία

18.07.2019 | 07:25

17χρονη πέθανε: Από κεραυνοβόλο μορφή μηνιγγίτιδας κατέληξε στο Νοσοκομείο Νίκαιας η 17χρονη Ιταλίδα που διακομίστηκε με υψηλό πυρετό και σηψαιμικό σοκ από την Νάξο με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα. Θετικές σε μηνιγγιτιδόκοκκο ήταν οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενήργησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ). Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε χαρακτηρίσει «ανυπόστατα» δημοσιεύματα σχετικά με περιστατικό Έμπολα που κατέληξε σε κρατικό νοσοκομείο της Αττικής. Διευκρίνιζε ότι το επιδημιολογικό ιστορικό του εν λόγω περιστατικού δεν είναι συμβατό με τη νόσο Έμπολα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή κοπέλα βρισκόταν για διακοπές με τους δικούς της στη Νάξο, όταν εμφάνισε έντονα συμπτώματα μολυσματικού ιού.

Η περίπτωσή της και τα ύποπτα συμπτώματα σήμαναν «συναγερμό» στη Νάξο και η 17χρονη διακομίστηκε το απόγευμα της Τρίτης, ως κατεπείγον περιστατικό, με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας, ωστόσο, η νεαρή άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το βασικό χαρακτηριστικό της κατάστασή της ήταν η προχωρημένη σηψαιμία.

17χρονη πέθανε: Πώς προέκυψε η εκτίμηση για Έμπολα

Η εκτίμηση για μηνιγγιδοκοκκική νόσο είχε τεθεί από τους γιατρούς της Νάξου, όπως τέθηκε και από τους γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα νοσοκομεία, ήταν τέτοια η εικόνα της 17χρονης ασθενούς που οι γιατροί δεν απέκλειαν να οφείλεται και σε άλλη μολυσματική αιτία, όπως ο ιός Έμπολα. Η διερεύνηση από τους λοιμωξιολόγους του ΕΟΔΥ ούτως ή άλλως θα έδινε τις απαντήσεις – όπως και έγινε σε πρώτη φάση. Στο πλαίσιο αυτό αναζητήθηκε το ιστορικό των ταξιδιών που είχε κάνει η έφηβη – αρχικά ειπώθηκε για Αφρική, στη συνέχεια αναφέρθηκε η Ισπανία, η οποία ήταν ο προηγούμενος προορισμός της οικογένειας της 17χρονης από την Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα έχει πια αποσαφηνισθεί με το αποτέλεσμα του μηνιγγιτιδόκοκκου. Ο συγκεκριμένος μολυσματικός παράγοντας παρουσιάζει 13 οροομάδες από τις οποίες οι A, B, C, Y και W-135 είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία των περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Στην Ελλάδα φαίνεται να επικρατεί η οροομάδα Β, ενώ στην Ευρώπη οι οροομάδες B και C και στην Αφρική και την Ασία η οροομάδα Α.

Exit mobile version