Βουλή – έδρανα: Ο νέος «χάρτης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή – έδρανα: Ο νέος «χάρτης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Βουλή – έδρανα: Πώς θα καθίσουν οι βουλευτές των έξι κομμάτων.

17.07.2019 | 17:20

Βουλή – έδρανα: Η χωροταξία της Βουλής πάντα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όσο ακόμη η Βουλή των Ελλήνων ήταν τρικομματική, τα πράγματα ήταν μάλλον συγκεκριμένα. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια διερράγησαν αυτές οι παραδόσεις. Έτσι και τώρα οι θέσεις των κομμάτων στην εξακομματική Βουλή που προέκυψε, θα αλλάξουν σημαντικά. Φυσικά η ΝΔ καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος, από τη στιγμή που έχει εξασφαλίσει 158 έδρες. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 86 έδρες, το ΚΙΝΑΛ με 22 έδρες και το ΚΚΕ με 15 έδρες.

Τελευταίοι οι «πρωτάρηδες» της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, που εξέλεξαν από 10 και 9 βουλευτές, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη νέα Βουλή απουσιάζουν η Χρυσή Αυγή, η Ένωση Κεντρώων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι. Όλα αυτά τα κόμματα βρίσκονται σε κατάσταση αποδρομής.

Βουλή – έδρανα: Ο «χάρτης» του νέου κοινοβουλίου

Σε ό,τι αφορά στις θέσεις των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών στη νέα Βουλή αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές. Συγκεκριμένα, στην πρώτη σειρά θα βρίσκονται, πλέον, τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί. Θα ακολουθούν οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής υπήρχαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην πρώτη σειρά. Η ΝΔ θα καταλάβει τα έδρανα στην παραδοσιακή δεξιά πτέρυγα. Δίπλα από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα καθίσουν οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Αριστερά του ΚΙΝΑΛ θα καθίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στην πρώτη σειρά. Ακόμη πιο αριστερά, στην παραδοσιακή τους θέση, θα τοποθετηθούν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ.

Βουλή – έδρανα: Πού θα καθίσουν τα «πρωτάκια»

Σε ό,τι αφορά τους δέκα βουλευτές της Ελληνικής Λύσης αναμένεται να καταλάβουν -περίπου- τις θέσεις που είχαν μέχρι πρότινος οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25 θα τοποθετηθούν στα έδρανα που κατείχε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Exit mobile version