Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ορκωμοσία βουλευτών 2019: Φωτογραφίες – Τα “πηγαδάκια” και οι αγκαλιές
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ορκωμοσία βουλευτών 2019: Φωτογραφίες – Τα “πηγαδάκια” και οι αγκαλιές

Ορκωμοσία βουλευτών 2019: Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής, με τη νέα σύνθεση να περιλαμβάνει 112 νέους βουλευτές, ενώ στο σύνολο των "300"οι 62 είναι γυναίκες.

Ορκωμοσία βουλευτών 2019: Στη Βουλή ήταν στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον καθώς στις 11:00 ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές που θα απαρτίζουν τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου. Ήδη από τις 10:00 στη Βουλή ξεκίνησαν να καταφθάνουν οι πρώτοι βουλευτές. Η ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής έγινε με κάθε επισημότητα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό. Υπενθυμίζεται πώς οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο. Η τελετή αγιασμού της Βουλής από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο που ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:20, διήρκησε περίπου 15 λεπτά. Ο κ. Ιερώνυμος κατά την εισόδου του στην αίθουσα της ολομέλειας χαιρέτησε δια χειραψίας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους και τον καθένα ξεχωριστά» ενώ αποχωρώντας είχε χειραψία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένο.

Στους τριακόσιους της Βουλής, περιλαμβάνονται 112 νέοι βουλευτές, ενώ 62 είναι γυναίκες και 238 άντρες. Το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν παρά την αύξηση της ποσόστωσης στο 40% των ψηφοδελτίων που κατάρτισαν τα κόμματα, είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες. Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά.

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών με θρησκευτικό όρκο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης (με την εξαίρεση της Φωτεινής Πιπιλή και του Γιώργου Παπανδρέου), ορκίστηκαν τρεις βουλευτές στο Κοράνι ενώ ακολούθησε ο πολιτικός όρκος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25 (εξαίρεση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θάνος Μωραΐτης και Τρύφων Αλεξίαδης).

Οι έδρες της νέας Βουλής είναι όπως αυτές προέκυψαν από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2019:

ΝΔ: 158
ΣΥΡΙΖΑ: 86
ΚΙΝΑΛ: 22
ΚΚΕ: 15
Ελληνική Λύση: 10
ΜέΡΑ25: 9

Οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό της Βουλής

Οι βουλευτές πήραν από νωρίς τις θέσεις τους στα έδρανα της Βουλής.

Δείτε βίντεο από την αποχώρηση βουλευτών και υπουργών μετά την τελετή ορκωμοσίας στη Βουλή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις