alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Το “άντε μην τα πάρω”, ο Τσακαλώτος και το “αντάρτικο”
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟ

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Το “άντε μην τα πάρω”, ο Τσακαλώτος και το “αντάρτικο”

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: Σοβαρούς τριγμούς και αντιπαραθέσεις δημιουργεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία εντάσσοντας μέσα σε αυτό πολλά στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Άσχημο το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την συντριπτική ήττα σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές κι ενώ η Κουμουνδούρου παλεύει να μαζέψει τα κομμάτια της. Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει “άνοιγμα”, εντάσσοντας στον ΣΥΡΙΖΑ πολλά στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς, δεν αρέσει. Η ατμόσφαιρα στη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ήταν άκρως ηλεκτρισμένη. Μετά τα πηγαδάκια και τα γλυκά, το κλίμα βάρυνε και οι εντάσεις δεν έλειψαν. Μάλιστα, πρωταγωνιστές ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όλοι θέλουν το κόμμα τους να αλλάξει, όλοι διαφωνούν για το πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Και κάπως έτσι, ξεκινούν οι εσωκομματικές κόντρες.

«Άντε μην τα πάρω στο κρανίο» με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την ενόχληση του για τα όσα έγιναν χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διαρρεύσει στον τύπο από νωρίς χθες το μεσημέρι τις προτάσεις του για τα στελέχη που θα αναλάμβαναν θέσεις κλειδιά μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα εκνεύρισε ιδιαίτερα τα στελέχη της ομάδας των 53+. Έτσι αμέσως μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και ενώ στο βήμα βρισκόταν ο Κώστας Ζαχαριάδης για τα διαδικαστικά θέματα, πήρε τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει ατζέντα και εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο που επελέγησαν τα στελέχη που θα παίξουν ρόλο στην νέα ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Ας μην κάνουν κάποιοι ότι δεν καταλαβαίνουν

Αμέσως μετά την ομιλία Τσακαλώτου ανέβηκε και πάλι στο βήμα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε ότι έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση για τα στελέχη που θα εμπλακούν στις διαδικασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς αυτό το θέμα δεν αφορά την ΚΟ. Επέμεινε μάλιστα ότι υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. «Τι λάθη κάναμε, τι πρέπει να αλλάξει. Ας μην κάνουν κάποιοι ότι δεν καταλαβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκείνη την ώρα υπήρξε αναταραχή μέσα στην αίθουσα και κάποιος από τους βουλευτές απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Μίλα πιο δυνατά. Δεν ακούμε». Φανερά εκνευρισμένος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι έπρεπε να κάνουν ησυχία για να τον ακούσουν. «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο» πρόσθεσε εκνευρισμένος.

Γιατί διαφώνησαν Τσίπρας-Τσακαλώτος

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα ο απερχόμενος διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, θέλησε ως είθισται να ανοίξει τον κατάλογο των ομιλητών με τον τέως υπουργό Οικονομικών, όμως, να παίρνει το λόγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των παρεμβάσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την απορία του για την ατζέντα της συνεδρίασης, πως δεν είναι προσδιορισμένη για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων του. Άλλες πληροφορίες τον ήθελαν ενοχλημένο και από τις διαρροές των ονομάτων για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να τόνισε «σε όσους δεν άκουσαν ή δεν κατάλαβαν» πως κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση. Σχετικά με τα προτεινόμενα πρόσωπα φέρεται επίσης να διευκρίνισε πως δεν αποτελούν αντικείμενο της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δικές του εισηγήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος που τα ονόματα δόθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να μην υπάρξουν διαρροές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές να τοποθετηθούν πάνω στα ζητήματα της ατζέντας που άνοιξε ο ίδιος, κυρίως για τα επόμενα βήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τοποθετήσεις πολλών στελεχών που ακολούθησαν και τα πολλά και εκτός ημερησίας διάταξης θέματα που έμπαιναν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται να προκάλεσαν και μια νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει πως η ατζέντα είναι συγκεκριμένη και τέθηκε από τον ίδιο στην εισήγησή του.

Η μεγαλύτερη ένταση ωστόσο υπήρξε όταν βουλευτές από την επαρχία ανέφεραν ότι δεν μπορούν να παραχωρήσουν στο κόμμα τον δεύτεροεπιστημονικό συνεργάτη τους ενώ έβαλαν θέμα και για τα ποσοστό που πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ (40%) από την βουλευτική τους αποζημίωση. Ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης παρενέβη στη συζήτηση και τους είπε ότι αυτά τα δύο θέματα αποτελούν προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η συζήτηση που έκαναν ήταν εκ του περισσού δεδομένου ότι όλα αυτά τα ήξεραν.

Γενικά στην συνεδρίαση επικράτησε εκνευρισμός ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών του κόμματος προέρχεται από την εκπεφρασμένη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα. Αρκετά στελέχη εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα της διεύρυνσης και το άνοιγμα που έχει επιλέξει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη.

Με «καρότο και μαστίγιο» η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Τσίπρας