Άστεγος – Εξάρχεια: ΜΑΤ ξυλοκόπησαν πολίτη στο κέντρο της Αθήνας (vid)

ΕΛΛΑΔΑ

Άστεγος – Εξάρχεια: ΜΑΤ ξυλοκόπησαν πολίτη στο κέντρο της Αθήνας (vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Άστεγος - Εξάρχεια: Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που καταγράφει τον ξυλοδαρμό ενός άστεγου πολίτη από αστυνομικούς.

17.07.2019 | 17:50

Άστεγος – Εξάρχεια: Ένα βίντεο, στο οποίο ακούγονται άνδρες των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν άστεγο πολίτη στα Εξάρχεια κάνει το γύρο του διαδικτύου, καταγγέλλοντας την ωμή βία της αστυνομίας. Χρήστες στα social media, καταγγέλλουν το περιστατικό περιγράφοντας τι συνέβη. Στο βίντεο, ωστόσο, δεν φαίνεται ξεκάθαρα η επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ, αλλά ακούγεται ο άστεγος, ο οποίος φωνάζει και σφαδάζει από τον πόνο. Παράλληλα, πολίτες ζητούν να έρθει το ΕΚΑΒ και να σταματήσει ο ξυλοδαρμός και ο βασανισμός του αστέγου.

Διαφορετικά, από ότι έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, παρουσιάζει τα γεγονότα του επεισοδίου, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διενεργήσουν έλεγχο σε διερχόμενο πεζό, εκείνος αρνήθηκε, εξυβρίζοντας τους και προβαίνοντας σε άσεμνες χειρονομίες.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο άνδρας εντοπίστηκε στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων. Στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν αντιστάθηκε σθεναρά, απωθώντας τους με τα χέρια και τα πόδια του, ενώ παράλληλα τους απειλούσε φραστικά.

Εναντίον του άνδρα σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, εξύβρισης, απείθειας, απειλής σε βάρος αστυνομικών και βίας κατά υπαλλήλων, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα. Παράλληλα, αναφορικά με τις καταγγελίες ιδιωτών σχετικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών διατάχτηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας.

Άστεγος – Εξάρχεια: Η δημοσίευση της ηθοποιού Μαριόν Καπετανοπούλου

“Χτες το βράδυ γύρω στις 12:30 στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού δηλωτικού για το τι θα κάνουν στα Εξάρχεια και ποια θα είναι η αντιμετώπιση μας ως πολίτες από την αστυνομία από δω και πέρα. Ένας άντρας πέρασε μπροστά από διμοιρία των ΜΑΤ στη Βαλτετσίου και αφού τους έβρισε άρχισε να τρέχει, αφού τον κυνηγούσαν.  Τα Ματ τον έπιασαν, τον χτύπησαν και τον έσυραν σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων επί της Χαριλάου Τρικούπη όπου και τον πέταξαν στο δρόμο με τον άνθρωπο να ουρλιάζει και να έχει σπασμούς που θύμιζαν επιληπτική κρίση.

Οι κάτοικοι που ήταν εκεί άρχισαν να φωνάζουν στα Ματ να καλέσουν ασθενοφόρο και εκείνοι είπαν πως θα το κάνουν. Όμως, ένας από αυτούς επιτέθηκε σε κάτοικο που του είπε να σταματήσει να χτυπάει τον άνθρωπο που ήταν πεσμένος στον δρόμο με σκισμένα από το σούρσιμο ρούχα και σπασμούς.

 

 

Τελικά μετά από λίγο έφεραν ένα περιπολικό και τον πέταξαν κυριολεκτικά μέσα. Οι τρεις δικηγόροι που ήταν ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, ζήτησαν τα στοιχεία των περίπου 7 ΜΑΤατζίδων που έσουρναν και χτυπούσαν κάποιον για το αδίκημα της εξύβρισης της αρχής. Τα μέλη της διμοιρίας με τσαμπουκά αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους και παρέπεμψαν τους δικηγόρους στο Α.Τ Εξαρχείων στο οποίο υποτίθεται πως μετέφεραν τον συλληφθέντα.

Το Α.Τ Εξαρχείων αφού στην αρχή δήλωνε πως δε γνωρίζει τίποτα για το περιστατικό, με πίεση των κατοίκων και των δικηγόρων είπε πως τον μετέφεραν στον έκτο όροφο της Γ.Α.Δ.Α. Επίσης, δε μπορεί να δώσει τα στοιχεία της διμοιρίας ούτε να επικοινωνήσει με τη Γ.Α.Δ.Α για να μάθει αν ο άνθρωπος που μεταφέρθηκε με σπασμούς μέσα σε ένα περιπολικό είναι καλά και παρέπεμψε τους κατοίκους στη διμοιρία”.

 

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το συμβάν με τον άστεγο

Την 00:35 ώρα της 16ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, που εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία πλησίον γραφείων πολιτικού κόμματος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο σε διερχόμενο πεζό. Ο πολίτης αρνήθηκε, εξυβρίζοντας τους αστυνομικούς και προβαίνοντας σε άσεμνες χειρονομίες.

Επιπλέον, για να αποφύγει τον έλεγχο τράπηκε σε φυγή και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς που τον ακολούθησαν στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων. Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν αντιστάθηκε σθεναρά, απωθώντας τους με τα χέρια και τα πόδια του, ενώ παράλληλα τους απειλούσε φραστικά.

Κατά τη διαδικασία της δέσμευσής του, χτύπησε με λάκτισμα αστυνομικό, ο οποίος τραυματίσθηκε και μεταφέρθηκε στο 401 Γ.Σ.Ν.Α.. Διαγνώστηκε με κάκωση στον αγκώνα του αριστερού του χεριού και αποχώρησε. Ο ιδιώτης συνελήφθη, μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύθηκε στην Νευρολογική κλινική και θα εξέλθει σήμερα.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, εξύβρισης, απείθειας, απειλής σε βάρος αστυνομικών και βίας κατά υπαλλήλων, ενώ με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. Για τις καταγγελίες ιδιωτών σχετικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών διατάχτηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας.

Exit mobile version