Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Στρατιωτική τεχνολογία: Όπλα που θα ελέγχονται από το νου των στρατιωτών
PLUS

Στρατιωτική τεχνολογία: Όπλα που θα ελέγχονται από το νου των στρατιωτών

Στρατιωτική τεχνολογία: Έρχονται τα όπλα που θα λειτουργούν με το νου των στρατιωτών.

Στρατιωτική τεχνολογία: Αν τα τηλεκατευθυνόμενα και τα «έξυπνα» αυτοκατευθυνόμενα οπλικά συστήματα θεωρείτε ότι έφεραν επανάσταση στο πεδίο μάχης, απατάστε. Η μεγάλη αλλαγή έρχεται με τα όπλα που θα ελέγχονται από το νου των στρατιωτών. Σχετική είναι και η ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ στρατιωτικών μέσω των εγκεφάλων τους.

Ήδη, η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει σχετικά ερευνητικά προγράμματα. Αυτά θα επιτρέπουν σε drones και σε άλλα όπλα να «διαβάζουν» τη σκέψη των χειριστών τους και να ανταποκρίνονται στις εντολές τους. Όλα αυτά, χωρίς να χρειάζεται ο στρατιώτης να πατήσει κάποιο κουμπί ή να κινήσει έναν κέρσορα ή ένα χειριστήριο.

Στρατιωτική τεχνολογία: Η νέα γενιά

Τα εργαλεία που αναμένεται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων είναι πολλά. Μεταξύ αυτών η γενετική τροποποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και η τεχνητή νοημοσύνη είναι τα σημαντικότερα. Αλλά και η νανοτεχνολογία και η υπέρυθρη ακτινοβολία θα έχουν εξίσου σημαντική συμβολή. Όλα αυτά για τη δημιουργία οπλικών συστημάτων ελεγχόμενων από τη σκέψη. Τα οπλικά συστήματα αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Μη-Χειρουργικής Νευροτεχνολογίας Επόμενης Γενιάς (Ν3) της DARPA. Έξι ερευνητικές ομάδες θα χρηματοδοτηθούν αδρά για να αναπτύξουν τεχνολογίες αμφίδρομης και άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο μηχάνημα-όπλο. Προαπαιτούμενο να μην απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις