Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σεξ – πρώην: Είναι καλή ιδέα;
PLUS

Σεξ – πρώην: Είναι καλή ιδέα;

Σεξ - πρώην: Πόσο καλή ιδέα είναι το σεξ με πρώην;

Σεξ – πρώην:  Όλοι το έχουμε σκεφτεί και οι περισσότεροι το έχουμε κάνει. Πόσο καλή ιδέα είναι όμως το σεξ με τον/την πρώην; Η λογική λέει πως το να αφεθούμε στην επιθυμία είναι πιθανότατα λάθος. Και δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Μαζί με τη λογική, βέβαια, το ίδιο θα λένε και όλοι οι φίλοι σου. Σχετική έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Γουέιν μελέτησε τις ψυχολογικές επιπτώσεις του να κάνεις σεξ με τον πρώην σου.

Η έρευνα παρακολούθησε χωρισμένους που περιέγραφαν επί δύο μήνες τα συναισθήματά τους καθημερινά. Συγκεκριμένα, στην πρώτη της φάση οι συμμετέχοντες κατέγραψαν το πώς αισθάνθηκαν την ημέρα του χωρισμού. Π πόσο συναισθηματικά προσκολλημένοι ήταν ακόμη στον πρώην τους και εάν έχουν προσπαθήσει να συνευρεθούν σεξουαλικά μαζί του. Αν η απάντηση στην τελευταία ερώτηση ήταν θετική, τότε πέρναγαν στην δεύτερη φάση. Σε αυτή κατέγραφαν το πώς το προσπάθησαν, το αν το πέτυχαν και το κατά πόσο ήταν ακόμα συναισθηματικά προσκολλημένοι με τον πρώην τους, μετά την σεξουαλική επαφή.

Σεξ – πρώην: Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Αυτό που έρχεται να μας κάνει εντύπωση είναι το τελευταίο σκέλος. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ερωτηθέντες δεν ένιωθαν θλίψη ή την ανάγκη να τα ξαναβρούν με τον πρώην τους. Αντίθετα φαίνεται να είχαν θετικά συναισθήματα και να αισθάνονταν πιο έτοιμοι να προχωρήσουν με τις ζωές τους. Ωστόσο, μην βιαστείτε να τρέξετε να κάνετε σεξ με τον πρώην σας. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη μία σημαντική παράμετρο αυτών των αποτελεσμάτων. Στη δεύτερη αυτή φάση της έρευνας συμμετείχαν μόνο άτομα που επιδίωξαν την σεξουαλική επαφή με τον πρώην τους. Με άλλα λόγια άτομα που πιθανότατα έτσι κι αλλιώς δεν ήταν πολύ κοντά στο να προχωρήσουν συναισθηματικά.

Η επικεφαλής της έρευνας, Stephanie Spielmann, αναφέρει πάνω σε αυτό: «Ίσως αυτοί που επέλεξαν να επιδιώξουν σεξ με τον πρώην τους να είναι λιγότερο πρόθυμοι να φτάσουν σε μία ολοκλήρωση όσον αφορά τον χωρισμό. Οπότε δεν βιώνουν καμία εσωτερική σύγκρουση σχετικά με τον στόχο της επαφής. Για αυτά τα άτομα, η ικανοποίηση του στόχου της επαφής με την επιδίωξη της σεξουαλικής δραστηριότητας με έναν πρώην σύντροφο ίσως να είναι μία συνολικά θετική εμπειρία. Πράγματι, ο Mason διαπιστώνει ότι εκείνοι με την μικρότερη αποδοχή απέναντι στο διαζύγιό τους επωφελούνται από το σεξ με τον πρώην τους, πράγμα που στηρίζει την παραπάνω υπόθεση».

Πάντως, παρά τα ερευνητικά ευρήματα, οι ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι σχέσεων φαίνεται να είναι κάθετα αντίθετοι στην προσπάθεια σεξουαλικής συνεύρεσης με τον πρώην μας. Η σεξολόγος Alison Moon, μάλιστα, σημείωσε: «Όταν χωρίζεις με κάποιον, ουσιαστικά περνάς μία αποτοξίνωση. Χρειάζεται να εξισορροπήσεις την χημεία του αίματός σου και να συγκρατηθείς από το να πάρεις την “δόση” σου. Το να κόψεις το “ναρκωτικό” σου μαχαίρι είναι η καλύτερη λύση. Το σεξ δεν είναι μεθαδόνη ή αυτοκόλλητο νικοτίνης. Είναι μία πλήρης δόση και δεν μπορείς να “καθαρίσεις”, εάν συνεχίζεις να επισκέπτεσαι τον ντίλερ σου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις