Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ – νεοναζί: Ισόβια και 419 χρόνια κάθειρξη
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – νεοναζί: Ισόβια και 419 χρόνια κάθειρξη

ΗΠΑ - νεοναζί: Ο νεοναζί Τζέιμς Φιλντς καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Χέδερ Χέγιερ.

ΗΠΑ – νεοναζί:  Ισόβια κάθειρξη επέβαλε για δεύτερη φορά πολιτειακό δικαστήριο της Βιρτζίνια στον επονομαζόμενο νεοναζί της Σάρλοτσβιλ. Υπενθυμίζεται ότι 22χρονος νεοναζί οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω σε ένα πλήθος διαδηλωτών. Οι τελευταίοι διαμαρτύρονταν εναντίον μιας συγκέντρωσης υπέρμαχων της λευκής φυλής. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος μιας γυναίκας και ο τραυματισμός άλλων οκτώ.

Έτσι ο δικαστής Ρίτσαρντ Μουρ επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και 419 ετών στον Τζέιμς Φιλντς. Το κατηγορητήριο ήταν η δολοφονία της Χέδερ Χέγιερ 32 ετών, ο σκόπιμος τραυματισμός άλλων οκτώ ανθρώπων και η παράσυρση και εγκατάλειψη των θυμάτων του. Την ποινή αυτή είχαν εισηγηθεί οι ένορκοι που τον έκριναν ένοχο τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΗΠΑ – νεοναζί: «Αυτό που διαπράξατε ήταν τρομοκρατική ενέργεια»

«Κύριε Φιλντς, σας αξίζει η ποινή που σας επέβαλαν οι ένορκοι. Αυτό που διαπράξατε ήταν τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε ο δικαστής Μουρ. Ο Φιλντς, που κατάγεται από το Μόμι του Οχάιο, είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς τη δυνατότητα αναστολής της ποινής. Είχε δηλώσει ένοχος τον Μάρτιο για κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο για άλλα αδικήματα, σχετιζόμενα με τα βίαια επεισόδια του Σάρλοτσβιλ, στις 12 Απριλίου 2017.

Τονίζεται ότι το κίνημα των νεοναζί παραμένει ανθηρό στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη απήχηση έχουν στις πολιτείες του αμερικανικού νότου. Εκεί παραμένει ακόμα ζωντανή η μνήμη του αμερικανικού εμφυλίου και επιβιώνουν οι αντιλήψεις της κατωτερότητας των μαύρων και της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις