Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ζωή μετά τα 70: Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν
PLUS

Ζωή μετά τα 70: Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν

Ζωή μετά τα 70: Τι καθορίζει αν θα ζήσουμε μετά τα 70 σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέων ερευνών.

Ζωή μετά τα 70: Η μακροημέρευση είναι επιθυμία όλων. Από μια ηλικία, όμως, και μετά δεν έχει σημασία πόσους παράγοντες κινδύνου ενέχει κάποιος για να διαπιστωθεί αν θα μακροημερεύσει.  Ο καθοριστικός παράγοντας της μακροζωίας είναι τελείως διαφορετικός. Συγκεκριμένα, ερευνητές απέδειξαν πως η φυσική κατάσταση είναι κορυφαίος παράγοντας επιβίωσης για μετά 70. Αυτό όσον αφορά τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα συνδέονται βέβαια με τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες είναι τόσο συνηθισμένοι στους ηλικιωμένους ανθρώπους που ο συνολικός αριθμός των παραγόντων κινδύνου καθίσταται σχεδόν χωρίς νόημα για την πρόβλεψη της μελλοντικής τους υγείας. «Βρήκαμε ότι η φυσική κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της μελλοντικής υγείας για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Αυτό ανεξάρτητα αν είναι γενικά υγιείς ή αν έχουν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Σε όσο καλύτερη φυσική κατάσταση βρίσκεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να ζήσετε περισσότερο. Συγκριτικά βέβαια με αυτούς που είναι λιγότερο γυμνασμένοι», δηλώνουν οι επιστήμονες.

Ζωή μετά τα 70: Τα αποτελέσματα των ερευνών

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα περισσότερων από 6.500 χιλιάδων ανθρώπων ηλικίας 70 ετών και άνω. οι ηλικιωμένοι αυτοί υποβλήθηκαν σε ένα τεστ κοπώσεως μεταξύ των ετών 1991 και 2009. Οι ερευνητές ακολούθησαν τους ασθενείς για περίπου 10 χρόνια. Εντός αυτών το 39% των ηλικιωμένων απεβίωσε. Μετά από αυτή την περίοδο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι καλύτερης φυσικής κατάστασης είχαν αξιοσημείωτα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης. Τα άτομα που ανήκαν στην κατηγορία των πολύ γυμνασμένων ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να είναι ζωντανοί 10 χρόνια μετά. Αυτό, συγκριτικά με τους λιγότερο γυμνασμένους.

Απεναντίας, ο συνολικός αριθμός των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων των ασθενών δεν φάνηκε να συνδέεται με το θάνατο των ασθενών συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν είχαν κανένα παράγοντα κινδύνου. Αυτό δείχνει ότι το επίπεδο φυσικής κατάστασης είναι σημαντικός δείκτης υγείας για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις