ΕΝΦΙΑ – μείωση: Σταδιακές μειώσεις για τον φόρο – βάσανο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ – μείωση: Σταδιακές μειώσεις για τον φόρο – βάσανο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

ΕΝΦΙΑ - μείωση: Υλοποιείται η προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας για αποφόρτιση της μεσαίας τάξης

15.07.2019 | 11:42

ΕΝΦΙΑ – μείωση: Ανήκε στις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ήρθε η ώρα να γίνει πράξη. Ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος που βασανίζει σχεδόν δέκα χρόνια τώρα τους Έλληνες, ήρθε η ώρα να πάρει την… κατηφόρα. Οι μειώσεις αναμένεται να ισχύσουν από φέτος. Επίσης προβλέπεται να τις συνοδεύσουν τρία ακόμα μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου της σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ ορίζεται για τα τέλη Αυγούστου. Το πλάνο προβλέπει μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά, η οποία θα αγγίξει περισσότερο αυτούς που έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.

Το 2020 ο φόρος ακινήτων, ο οποίος χτύπησε κατεξοχήν τη μεσαία τάξη αναμένεται να μειωθεί κατά 20%. Η συγκεκριμένη μείωση θεωρείται ότι θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από τι ύψος της ακίνητης περιουσίας τους. Τέλος, άλλη μια μείωση της τάξης του 10 % θα ενεργοποιηθεί το 2021. Και την συγκεκριμένη ελάφρυνση αναμένεται να τη δουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

ΕΝΦΙΑ – μείωση: Το νομοσχέδιο και τα τρία μέτρα

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της ερχόμενης διετίας ανήκε στις προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Η μείωση αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου. Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη ελάφρυνση θα συνοδευτεί από τρία ακόμα μέτρα. Τα τελευταία θα στηρίζουν την οικοδομική δραστηριότητα και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Τα μέτρα αυτά είναι

-Το πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων

-Η αναστολή για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοροπωλησίες ακινήτων

-Η έκπτωση φόρου ίση με το 40 έως 50% της δαπάνης για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Exit mobile version