Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία «απλώνεται», Αθήνα και Λευκωσία σε επιφυλακή
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία «απλώνεται», Αθήνα και Λευκωσία σε επιφυλακή

Ερντογάν - Κυπριακή ΑΟΖ: Οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι αντιδράσεις της ΕΕ.

Ερντογάν Κυπριακή ΑΟΖ: Αμετακίνητος στο θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας την Κυριακή σε ΜΜΕ της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. «Το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όλα αυτά τη στιγμή που ακόμα και οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πιθανή επιτυχή γεώτρηση του τουρκικού «Φατίχ» ανοιχτά της Πάφου. Όσο περνάει ο καιρός στις Βρυξέλλες συνειδητοποιούν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω.

Αυτό με τη σειρά του καταδεικνύει και τη σημασία της επιβολή κυρώσεων στη γείτονα. Κυρώσεις που θα επιβληθούν για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, οπότε και είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια. Από την πλευρά τους Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό μεταξύ τους, τηρώντας στάση αναμονής. Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κεντρικό θέμα συζήτησης είναι βέβαια το Ιράν, αλλά δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα για την κυπριακή ΑΟΖ.

Ερντογάν – Κυπριακή ΑΟΖ: Μήνυμα από την ΕΕ

Η ΕΕ αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παρακολουθεί αμέτοχη τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρώτο πλέγμα αποφάσεων δεν αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό. Το θέμα πάντως είναι ότι θα ανοίξει ο λογαριασμός, που θα «πιστώνεται» στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε πως τηρεί στάση αναμονής. «Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερντογάν – Κυπριακή ΑΟΖ: Το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Αναφορικά με την πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό το πρόσωπο είναι ένα πρόσωπο που είναι εχθρός της Τουρκίας». «Ένα τέτοιο πρόσωπο που έφερε αυτή την απειλητική πρόταση στη γερουσία δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Εγώ πιστεύω πως ο κ. Τραμπ δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι. Ο κ. Τραμπ πρέπει να χαλάσει αυτό το παιχνίδι και θα κάνει το χειριστεί. Πιστεύω ότι πρέπει να το χαλάσει. Η άποψη ενός γερουσιαστή ποτέ δεν πρέπει να χαλάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις