alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΝΔ πλεόνασμα: Σαφής η εντολή Μητσοτάκη – “Κρατήστε το στο 3,5%”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΔ πλεόνασμα: Σαφής η εντολή Μητσοτάκη – “Κρατήστε το στο 3,5%”

ΝΔ πλεόνασμα: Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έστειλαν το μήνυμα ότι δε θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

ΝΔ πλεόνασμα: Η εντολή Μητσοτάκη είναι σαφής: «Κρατείστε πάση θυσία το πλεόνασμα στο 3,5%». Στόχος να μην φύγει ο έλεγχος μετά τις παροχές ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και την τρύπα που βρήκαν οι δανειστές και Τράπεζα Ελλάδος, από 1,1-1,5 δισ. Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης βάζει στο φουλ το κυβερνητικό έργο, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος στο πλεόνασμα και να μη χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα.

Όλο το βάρος θα αναλάβουν ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς επίσης και οι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θεοδώρος Σκυλακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει οικονομικά. Γνωρίζει ακόμη ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι η καρδιά της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα και στις αγορές και τους δανειστές. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να επισπευσθεί η κατάρτιση των πρώτων νομοσχεδίων. Στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα γίνει πράξη να έρθουν ελαφρύνσεις με κάθε τρόπο.

Το Eurogroup, ωστόσο, έστειλε κι αυτό μήνυμα. Καμία έκπτωση σε όσα έχουν συμφωνηθεί και σαφείς αιχμές ενάντια στις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έστειλαν το μήνυμα ότι δε θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Το μήνυμά μου σε κάθε κυβέρνηση στην ευρωζώνη είναι ότι η πολιτική και οικονομική διαδικασία πρέπει να είναι ανθεκτική στους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αξιοπιστία», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις. Αν κάποιος τις σπάσει, είναι το πρώτο βήμα για να χαθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και τελικά της ανάπτυξης».

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, συνοψίζοντας την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις».

Επιπλέον, ευχαρίστησε τους απερχόμενους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, λέγοντας ότι ήταν «πολύτιμοι συνομιλητές για την Επιτροπή και για ολόκληρη την Ευρωομάδα κατά τη διάρκεια της συνεργασίας για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».

«Δεν ήταν εύκολη δουλειά» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η «εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση» που πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις. Στο μεταξύ, το Eurogroup ανυπομονεί να υποδεχτεί το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος, όπως είπε, είναι «γνωστή προσωπικότητα» από την προηγούμενη κυβέρνηση και δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, στην προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας, κυρίως για τη νεολαία.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε ανησυχίες για τα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες και ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο από όλα τα μεγάλα κόμματα.

Όπως είπε, αυτά τα μέτρα δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αποτελούν ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις δημόσιες επενδύσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ωστόσο, σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δεύτερο μισό του έτους και κυρίως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2020. «Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση όταν θα ξέρουμε περισσότερα για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο και επομένως θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

Από την έντυπη έκδοση της Alpha FreePress