alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επενδύσεις ΝΔ: Fitch – “Η νίκη Μητσοτάκη θα φέρει ανάπτυξη στην Ελλάδα”
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ FITCH

Επενδύσεις ΝΔ: Fitch – “Η νίκη Μητσοτάκη θα φέρει ανάπτυξη στην Ελλάδα”

Επενδύσεις ΝΔ: «Η νέα κυβέρνηση κληρονομεί μια μεγάλη πρόκληση: να κατορθώσει να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής» τονίζει ο οίκος Fitch.

Επενδύσεις ΝΔ: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της Ελλάδας (ΒΒ-, σταθερό outlook) θα συμβάλλει στην εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε έκθεσή του. Όπως υπογραμμίζει, το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει δυνητικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά η επανεξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει πρόκληση.

«Η πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει περικοπές των φόρων των επιχειρήσεων, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας – μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις. Αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε διάφορους τομείς» αναφέρει ο οίκος επισημαίνοντας πως «ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μια δέσμη μέτρων στις 23 Ιουλίου, η οποία θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2020. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 δισεκ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) σε τρία χρόνια».

Επενδύσεις ΝΔ: Η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της δημοσιονομικής πολιτικής

«Η ισχυρή δημοσιονομική υπεραπόδοση – πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας 4,4% του ΑΕΠ το 2018, σχεδόν μια μονάδα πάνω από τον στόχο – δημιούργησε χώρο για χαλάρωση των δημοσιονομικών προοπτικών, ενώ οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ. Σε γενικές γραμμές, η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της δημοσιονομικής πολιτικής, που τώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων και στην κακή εκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό, αυξήθηκε πριν από τις εκλογές, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση της μείωσης του ορίου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Η μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022), ιδίως όταν μειώνονται οι φόροι. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα ήθελε τελικά να μειώσει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει τις μειώσεις ως μέρος μιας συμφωνηθείσας διαδικασίας με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας που θα λάβει υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μιας έντονης επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές. Εντούτοις, ο διάλογος με τους πιστωτές μπορεί να περιπλέκεται από την κατάργηση της μείωσης του κατώτατου ορίου φόρου εισοδήματος, ο οποίος αρχικά είχε προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας», αναφέρει η Fitch Ratings.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε έμφαση από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, στην προσέλκυση επενδυτών, αλλά και στο να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. «Οι αγορές περιμένουν την πολιτική σταθερότητα. Οι άνθρωποι εντός και εκτός Ελλάδας γνωρίζουν ότι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Έχουμε ένα καθαρό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων, για το πώς θα κάνουμε την Ελλάδα μία φιλική χώρα για τις επενδύσεις. Έχουμε καθαρό σχέδιο για ανάπτυξη στο 4%, ξέρουμε πώς θα το καταφέρουμε», τόνιζε.

Επενδύσεις ΝΔ: Σκουριές και Ελληνικό

Λίγες ημέρες πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, με επίκεντρο τις επενδύσεις. Οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Καναδά, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων, δεδομένης της ήδη ισχυρής επενδυτικής παρουσίας του Καναδά στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις Σκουριές δραστηριοποιείται καναδική εταιρεία και πως η νέα κυβέρνηση έχει στις προτεραιότητες της να προχωρήσει ομαλά και αυτή η επένδυση.

Άδωνις Γεωργιάδης για επενδύσεις: Δεν θα χάσουμε μέρα

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ανάπτυξης Επενδύσεων και Επενδύσεων ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «δεν μπορεί να αφήσουμε καμία ημέρα χαμένη και ότι τα καθήκοντα είναι πολλά και πολυσύνθετα».

«Ετοιμαζόμαστε για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας είναι να αρχικά να δούμε τα έτοιμα νομοσχέδια από τους προηγούμενους και ποια από αυτά χρειάζεται να τα φέρουμε στη Βουλή για να συνεχίσουμε, δεν απαξιώνω το έργο κανενός, και να ξεκολλήσουν όλες οι μεγάλες επενδύσεις». Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, κ. Οδυσσέα Αθανασίου για την επένδυση στο Ελληνικό δήλωσε ότι «είχε ενημέρωση για τα ακριβή στάδια προκειμένου να ξεκολλήσει η επένδυση. Είναι ένα ένα σύνθετο έργο, επειδή, όμως, πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει προσωπικά ενδιαφέρον θα συντονίσει τα υπουργεία για να πάμε γρήγορα με την επένδυση στο Ελληνικό».

Μητσοτάκης: Σαν οδοστρωτήρας θα σαρώσουμε τα εμπόδια που κρατούν πίσω τις επενδύσεις