Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χαλκιδική: Φονική κακοκαιρία – «Ο αέρας την έριξε μέσα στον κάδο και μετά τον έσυρε για πεντακόσια μέτρα»
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Φονική κακοκαιρία – «Ο αέρας την έριξε μέσα στον κάδο και μετά τον έσυρε για πεντακόσια μέτρα»

Χαλκιδική: Τουλάχιστον έξι οι νεκροί και 100 οι τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική.

Χαλκιδική: Τραγικές σκηνές έζησαν οι κάτοικοι και οι χιλιάδες τουρίστες στη Χαλκιδική από τα πρωτοφανή σε ένταση ακραία καιρικά φαινόμενα που θέρισαν έξι ζωές. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι που είχαν τραυματισθεί στη διάρκεια της κακοκαιρίας μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο υγείας των Νέων Μουδανιών με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ.Κατσάς περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ ως «τυφώνα» αυτό που έζησε το βράδυ της Τετάρτης η Χαλκιδική. Όλα έγιναν από τις εννιάμισι έως τις δέκα το βράδυ.

Μεταξύ των τραυματιών που διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας ήταν και μία γυναίκα, που ο αέρας την είχε πετάξει σε έναν κάδο σκουπιδιών και στη συνέχεια ο κάδος παρασύρθηκε για πεντακόσια μέτρα, όπως περιέγραψε ο κ.Κατσάς. «Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας. Είμαστε σε αναμονή».

Το Κέντρο Υγείας -όπως και όλη η περιοχή- δεν είχε ρεύμα και η προσπάθεια περίθαλψης έγινε με τη λειτουργία των γεννητριών. πως είπε ο διευθυντής του Κέντρου στελέχη της Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν επί τόπου για να διαπιστώσουν τι ανάγκες υπήρχαν, ενώ υπήρξε και επικοινωνία από το υπουργείο Υγείας. Πλέον,  εκφράζονται φόβοι πως από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική υπάρχει και έβδομος νεκρός, χωρίς, ωστόσο, μέχρι και αυτή τη στιγμή να έχει επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πληροφορία. Επιπλέον, εξακολουθεί να αγνοείται ο 62χρονος ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια.

Χαλκιδική: Περισσότερες από 600 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Την ίδια ώρα, πάνω από 600 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Ακόμη, κατά την ανακοίνωση, συμμετέχουν 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.

Χαλκιδική: Η μαρτυρία του διευθυντή του Κέντρου Υγείας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις