Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νίκος Ρωμανός αποφυλάκιση: Εκτός φυλακής, έξι χρόνια μετά
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Ρωμανός αποφυλάκιση: Εκτός φυλακής, έξι χρόνια μετά

Νίκος Ρωμανός αποφυλάκιση: Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Νίκος Ρωμανός, έχοντας εκτίσει τις κατά συγχώνευση ποινές, που του επιβλήθηκαν.

Νίκος Ρωμανός αποφυλάκιση: Αποφυλακίστηκε χθες μετά από έξι χρόνια ο Νίκος Ρωμανός. Ο νεαρός είχε καταδικαστεί το 2013 μαζί με άλλα τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον Βελβεντό Κοζάνης, αλλά και για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο σπίτι του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Νίκος Ρωμανός που ήταν παρών στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είχε καταδικαστεί σε 18 χρόνια κάθειρξη αλλά με πρόσφατη απόφαση του ο Άρειος Πάγος σηματοδότησε την πρόωρη αποφυλάκιση του. Του αναγνωρίστηκαν επί της ουσίας ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς στη φυλακή, οδηγώντας έτσι το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε μείωση της ποινής του σε 14 χρόνια.

Ο Νίκος Ρωμανός μετά την τελευταία δικαστική πράξη, δηλαδή τη συγχώνευση των ποινών του, υπέγραψε πριν λίγες ημέρες το αποφυλακιστήριό του και αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει την ποινή που του επιδίκασε η Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο συνήγορός του, Θεόδωρος Μαντάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφυλάκιση του εντολέα του «με την οποία έκλεισε ένας κύκλος δικαστικής εμπλοκής έξι και πλέον ετών». Ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου να επανεξεταστεί το ζήτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που οδήγησαν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών να αποφασίσει τη χορήγησή της ελαφρυντικής περίστασης μειώνοντας την ποινή κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από 18 σε 14 χρόνια για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.

Ακολούθησε η συγχώνευση της ποινής αυτής με εκείνης των 11 ετών, που του επιβλήθηκε αργότερα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία ο Νίκος Ρωμανός και οι τρεις συγκατηγορούμενοί του αθωώθηκαν για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Νίκος Ρωμανός: Το τέλος της αθωότητας

Ο Νίκος Ρωμανός είναι εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ, που είχε πρωταγωνιστήσει το 1984 στο αποκαλούμενο έγκλημα στο Κολωνάκι. Όπου στις 24 Σεπτεμβρίου 1984 ο 73χρονος συγγραφέας Αθανάσιος Διαμαντόπουλος δολοφονήθηκε αποτρόπαια με 97 κτυπήματα σφυριού. Για το έγκλημα κατηγορήθηκε, δικάστηκε και φυλακίστηκε ο παππούς του Νίκου Ρωμανού Αθανάσιος Νάσιουτζικ. Μόνο που όπως αποδείχτηκε έπειτα από έναν δικαστικό μαραθώνιο, ο οποίος διήρκεσε 9 χρόνια, η «υπόθεση» παίχτηκε μεταξύ πνευματικών ανθρώπων του προοδευτικού χώρου, με πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο Νάσιουτζικ, ο οποίος καταδικάστηκε ότι σκότωσε τον ομότεχνό του με 97 σφυριές στο κεφάλι. Το τέλος της αθωότητας ήρθε με τη σφαίρα του Κορκονέα στον Αλέξη.

Μέσα σε δύο μήνες από τον θάνατο του Αλέξανδρου ο Νίκος Ρωμανός θα αποφασίσει να αλλάξει σχολείο, δηλαδή να εγκαταλείψει την θαλπωρή της Σχολής Μωραΐτη, όπου διέπρεπε ως μαθητής, για το δημόσιο σχολείο επικαλούμενος πολιτικούς λόγους. Οι επισκέψεις στα Εξάρχεια έκτοτε πληθαίνουν, μαζί και η απόφασή του να περάσει από την αναρχική θεωρία στην πράξη….

Νίκος Ρωμανός: Η ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης

Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2013 ο Ρωμανός συλλαμβάνεται μαζί με τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Το Δικαστήριο ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία τους κήρυξε ενόχους για βαριά κακουργήματα, ληστεία, διακεκριμένες οπλοκατοχές, έκρινε όμως ότι δεν μετείχαν στον σκληρό πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» το σπίτι του έγκλειστου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Τότε με την απόφαση της 26ης Μαρτίου του 2018 το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Νίκος Ρωμανός: Ο γάμος στο κρατητήριο

Στον προσωπικό τομέα, ο Νίκος γνώρισε εκείνο το διάστημα τη κατά 2 χρόνια μικρότερη Βιργινία. Ο Ρωμανός έκανε πρόταση γάμου στην Βιργινία και, αφού ξεπέρασαν τα διαδικαστικά προβλήματα, παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο το προηγούμενο καλοκαίρι, στις 8 Αυγούστου στις φυλακές Αυλώνας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Αυλώνας στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών, ενώ παρούσες ήταν και οι δύο οικογένειες.  Εκτός, όμως, από το γάμο, ο Ρωμανός έδωσε και Πανελλήνιες Εξετάσεις στο ειδικό εξεταστικό κέντρο των φυλακών. Πέρασε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών. Έκανε απεργία πείνας για 30 ημέρες επειδή δεν του επιτρεπόταν να παρακολουθεί τα εργαστήρια.

Τελικά κέρδισε, άδεια με «βραχιολάκι» χωρίς περιορισμούς, υπό τον όρο επιτυχούς παρακολούθησης του 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα εξάμηνο. Η τροπολογία μάλιστα αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή από τη Βουλή, ενώ αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, καλώντας τον Νίκο Ρωμανό να μην «χαρίσει» τη ζωή του. Ο ίδιος, μέσω του δικηγόρου του, Φίλιππου Ραγκούση, αποδέχτηκε τα παραπάνω και έβαλε τέλος στην απεργία πείνας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις