Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας – Τουρκία: Οργή Τσελίκ – “Αν συνεχίσει έτσι, δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα”
ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ

Δένδιας – Τουρκία: Οργή Τσελίκ – “Αν συνεχίσει έτσι, δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα”

Δένδιας - Τουρκία: Με μια καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, με τις γεωτρήσεις, έκανε ντεμπούτο ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δένδιας – Τουρκία: «Αν ο νέος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίσει με αυτό το ύφος τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ υποστηρίζοντας ότι το ύφος των δηλώσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ δεν αρμόζει με το ύφος ενός κρατικού αξιωματούχου. «Το ύφος με το οποίο μίλησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέχει πολύ από το ύφος που αρμόζει σε ένα κρατικό αξιωματούχο. Η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη, κανένα δεν βλάπτει η φιλία της Τουρκίας, όλοι επωφελούνται. Αλλά ο Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκίνησε με αυτό το ύφος και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Αν συνεχίσει με αυτό το ύφος τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Εντωμεταξύ, νωρίτερα, ανακοίνωση με την οποία δήλωνε ότι το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ έφτασε στα ανοιχτά της ανατολικής Κύπρου και θα προχωρήσει σε γεώτρηση είχε εκδώσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση αυτή του τουρκικού ΥΠΕΞ ήρθε λίγες αργότερα αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση προς την Άγκυρα ζητώντας της να σταματήσει τις επιχειρήσεις και να απέχει «από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απαντά σε όσους χαρακτηρίζουν -στην Ελλάδα την Κύπρο και την ΕΕ- «παράνομη» τη γεώτρηση προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ δεν αποτελεί έναν ουδέτερο διαμεσολαβητή στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτηρίζει «παράταιρη» ενώ ανασύροντας παλαιά δήλωση του υπουργού Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης».

Η Άγκυρα επιτίθεται και στην Κύπρο την οποία χαρακτηρίζει «διάβολο» της Ευρώπης υποστηρίζοντας ότι «έγινε μέλος της ΕΕ κατά παράβαση του διεθνούς δικαιού και έκτοτε αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με την Ελλάδα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται και κατά της ΕΕ λέγοντας ότι «έχει γίνει συμμέτοχος στο παιχνίδι της παρανομίας που έχουν στήσει οι Ελληνοκύπριοι κατά των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων που είναι “συνιδιοκτήτες” του νησιού».Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται, επίσης, ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στο νησί».

Δένδιας – Τουρκία: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με το που παρέλαβε

Λίγες ώρες μετά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση υπό την ηγεσία του κ. Δένδια, καταδικάζοντας τις γεωτρήσεις που πρόκειται να ξεκινήσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σε κυπριακά ύδατα. Ακόμη, επισημαίνεται ότι η αυτή η παράνομη ενέργεια αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση, που υπονομεύει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια.

Να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες γεωτρήσεις

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όμως η Άγκυρα δεν έχει καμία διάθεση να κάνει πίσω. Τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με την Ελλάδα αλλά είχε συμπληρώσει ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τα γεωτρύπανα της Τουρκίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις