alphafreepress.gr / LIFESTYLE / Διπολική διαταραχή: Ο Ερρίκος Πετιλόν στο Δαφνί – Παλεύει με τους “δαίμονες”
LIFESTYLE

Διπολική διαταραχή: Ο Ερρίκος Πετιλόν στο Δαφνί – Παλεύει με τους “δαίμονες”

Διπολική διαταραχή: Αδιάκοπη μάχη με τους «δαίμονές» του, κλεισμένος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής δίνει εδώ και αρκετό καιρό το άλλοτε μοντέλο και παρουσιαστής, Ερρίκος Πετιλόν.

Διπολική διαταραχή: Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής βρίσκεται ο Ερρίκος Πετιλόν, το γοητευτικό πρώην μοντέλο που γνωρίσαμε μέσα από πολλές τηλεοπτικές σειρές. Ο Ερρίκος Πετιλόν, πάσχει εδώ και αρκετά χρόνια από διπολική διαταραχή, ενώ είχε δώσει και μεγάλη μάχη για να σωθεί και από τη χρήση ναρκωτικών. «Ταλαιπωρούμαι αρκετά χρόνια από διπολική διαταραχή. Είναι κληρονομικό και μάλιστα οι γιατροί , μου είπαν ότι είχα χαρακτηριστικά αυτής της ψυχικής νόσου από μικρό παιδί και άργησα να το ανακαλύψω. Απέφευγα να συναντιέμαι με αγαπημένους ανθρώπους και έκανα πράγματα αυτοκαταστροφικά. Όταν τελείωσα τις ουσίες, έκανα πισωγυρίσματα ψάχνοντας μια ισορροπία στη ζωή μου.

Μετά όμως όταν πάθαινα κρίσεις διπολικής διαταραχής , το μυαλό μου πήγαινε αμέσως στις ουσίες. Ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή , παράλληλα με συνεδρίες. Μου αρέσει να βοηθάω κόσμο που πάσχει από αυτή την ψυχική νόσο και για αυτό το λόγο αποφάσισα να ακολουθήσω τη θεραπευτική συμβουλευτική», έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξη.  Μάλιστα, όπως ο ίδιος έχει τονίσει, ο χωρισμός του με τη γυναίκα της ζωής του και μητέρα του γιου του, είχε να κάνει με τις υποτροπές τις δικές του, τη διπολική διαταραχή και τις ουσίες.

Ο Ερρίκος Πετιλόν μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια και από μικρός δεν είχε κάτι που να του λείψει. Ο πατέρας του Φρειδερίκος ήταν έμπορος καλλυντικών. Λίγο πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, ο Πετιλόν είδε τη ζωή του να ανατρέπεται. Ο πατέρας του καταστράφηκε οικονομικά και μπήκε φυλακή λόγω χρεών στο Δημόσιο, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. 

Το πρώην μοντέλο έκανε μία προσπάθεια σωτηρίας της οικογενειακής επιχείρησης αλλά δεν τα κατάφερε.

Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, πάλεψε μόνος του. «Είναι εύκολο να βλέπεις τον πατέρα σου να χάνει ολόκληρη την περιουσία του και να μπαίνει στις φυλακές του Κορυδαλλού στα 85 του για χρέη στο Δημόσιο; Είναι εύκολο να θάβεις τη μητέρα σου με τα χέρια σου και να σκάβεις τον τάφο της μόνος σου; Πάλευα μέσα μου. Την πήρα από το νοσοκομείο για να “φύγει” στο σπίτι. Όταν πέθανε, την πήγα στο νεκροταφείο σκεπασμένη με ένα σεντόνι και έτσι την έθαψα μόνος μου» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Οι επόμενες δεκαετίες τον βρήκαν να πνίγεται στα οικογενειακά χρέη.

Ο Ερρίκος Πετιλόν συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως «Οι μεν και οι δεν», «Μαρία η άσχημη», αλλά και σε εκπομπές, μεταξύ αυτών το «Μεταξύ μας» το 1996 στο Mega και το «Super Star» το 2002 στο Star. Το 2007 παρουσίασε τον διαγωνισμό ομορφιάς Playmate, ενώ τον Μάρτιο του 2008 έγινε θέμα όταν η Αστυνομία τον συνέλαβε με ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή του.

«Είμαι άρρωστος, ρε παιδιά. Είμαι χρήστης. Τα είχα κόψει επτά με οκτώ χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό τα ξανάρχισα» ήταν οι πρώτες κουβέντες του στους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει στην περιοχή της Ομόνοιας.

Όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ζούσε μια ανάλογη κατάσταση. Είχε συλληφθεί και το 1998 στη Γλυφάδα, πάλι για κατοχή ναρκωτικών. Το 2014 και μετά από μακροχρόνια απουσία από τα”φώτα”, αποκάλυψε δημόσια ότι πάσχει από διπολική διαταραχή και μανιοκατάθλιψη, και για κάποια χρόνια απομονώθηκε στους Αγίους Θεοδώρους όπου έχει εξοχικό μέχρι που βρέθηκε στο Δαφνί.

Διπολική διαταραχή: Ο Ερρίκος Πετιλόν, για τη μάχη με τη μανιοκατάθλιψη σε παλαιότερη συνέντευξη

Διπολική διαταραχή: Τι είναι

Η διπολική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές διάθεσης. Είναι μία πάθηση στην οποία το συναίσθημα του θεραπευόμενου κινείται εντός μη φυσιολογικού εύρους. Εναλλάσσεται από περιόδους νορμοθυμίας (φυσιολογικής διάθεσης), σε περιόδους μανίας ή κατάθλιψης. Ανάλογα με τον τύπο (πιο πολλά καταθλιπτικά, μανιακά επεισόδια ή μεικτά επεισόδια) η διπολική διαταραχή διαχωρίζεται σε υποκατηγορίες (τύπος Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV ).

Είναι σύνηθες οι ασθενείς  που πάσχουν από διπολική να επισκέπτονται τον θεραπευτή όταν βρίσκονται σε ήπια καταθλιπτικά επεισόδια, διότι εκείνη την περίοδο νιώθουν αβοήθητοι και διακατέχονται από «δυσάρεστο συναίσθημα». Αντιθέτως, δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης τους όταν αυτοί βρίσκονται σε «υπομανιακό» ή «μανιακό» επεισόδιο. Τότε νιώθουν γεμάτοι ενέργεια, αισθάνονται ότι δεν τους χρειάζεται ύπνος, μιλάνε ακατάπαυστα και γρηγορότερα από ότι συνήθως, μπορεί να έχουν έντονη σεξουαλική διάθεση ή να ξοδεύουν υπέρογκα χρηματικά ποσά σε πράγματα που δεν χρειάζονται.

Σπουδαίες προσωπικότητες το παρόν και το παρελθόν πιστεύεται ότι έπασχαν και πάσχουν από διπολική διαταραχή όπως ο Vincent Van Gogh, η Catherine Zeta-Jones, o Curt Cobain ακόμη και ο Leonardo Da Vinci. Η θεραπεία μολονότι είναι μακροχρόνια, με την κατάλληλη στήριξη και συνεργασία με τον θεραπευτή αντιμετωπίζεται επιτυχώς.

Οι διαταραχές διάθεσης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Aυτές που ο ασθενής αισθάνεται έντονη λύπη, αυτές που ασθενής αισθάνεται έντονη χαρά χωρίς αιτία και οι διαταραχές  που τα συμπτώματα είναι ίδια με των δύο προηγούμενων κατηγοριών αλλά είναι πιο ήπια και πιο χρόνια.

Διπολική διαταραχή: Θεραπεία

Η θεραπεία που ακολουθείται βασίζεται στην συμφωνία που θα κάνει ο θεραπευτής με τον θεραπευόμενο. Σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία, καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα έχει ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία ή ψυχοεκπαίδευση.